Var mina val kommer ifrån

När jag var 10 år bestämde jag mig för att sluta äta kött. Känslan och vetskapen om att det var ett dött djur på tallriken gjorde mig äcklad. Min familj var inte vegetarianer men vi åt ofta vegetarisk mat och jag älskade maten några vänner till familjen lagade när vi kom dit på middag, så jag bestämde mig helt enkelt för att sluta äta kött. Jag var ett principfast barn så det var inga svårigheter och min pappa och låtsasmamma som jag bodde med började helt enkelt laga vegetarisk mat hemma, ibland till hela familjen och ibland bara till mig. Jag är glad att dom respekterade mitt val. Jag fortsatte dock att äta fisk för att inte vara till besvär och gjorde så fram till hösten 2012. Augusti 2012 flyttade jag till San Diego i Kalifornien för att plugga två terminer. Sista fiskrätten jag åt var på flygplatsen, en tonfisksallad. Anledningen till att jag slutade äta fisk (har aldrig ätit skaldjur) var miljöskäl. Jag hade läst och hört om hur det påverkar miljön med människans fiskande (och utrotande, skövling osv) för att kunna fortsätta äta fisk och så var känslan av att äta dött djur kvar sen jag var liten.

I USA läste jag, förutom massa superintressanta kurser i political science (statsvetenskap) bland annat en miljökurs. När jag läst om hur mjölk och köttindustrin påverkar miljön slutade jag att köpa hem komjölk. (Jag äter dock fortfarande vissa mjölkprodukter.) Jag hittade favoriter bland rismjölk, sojamjölk och mandelmjölk istället. Och så har det varit med alla mina val.

När jag fått kunskapen om hur mina vardagsval påverkar miljön så gör jag helt enkelt ett  val: Vill jag ha detta på mitt samvete? Oftast vill jag inte det.

Jag är inte akademiskt utbildad i miljöfrågor mer än det jag redan berättat om men jag har intresserat mig för dessa med den etiska aspekten som ingång. Jag har alltid varit intresserad av människorättsliga och andra samhällsfrågor och försöker att leva upplyst och medvetet. Jag har en kandidat i socialantropologi från Stockholm Universitet vilket går hand i hand med mitt intresse.

Mitt intresse för hudvård och smink har jag haft sedan tidiga tonåren och har läst det mesta jag kommit över sedan dess och då framför allt kring acne eftersom det är något jag haft problem med i omgångar sedan många år.

Jag försöker bidra med så mycket fakta som möjligt på den här bloggen men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att jag inte är utbildad hudterapeut eller liknande.

Jag vill hjälpa till att sprida kunskapen jag har och lära mig mer för att kunna leva så miljövänligt som möjligt. För har man kunskapen gör det rätt ont att göra dumma val - och det tycker jag att det ska göra.

Kärlek <3