The Toxic Compromise

Ikväll arrangerade Naturskyddsföreningens kemikaliegrupp i Stockholm filmvisning av The Toxic Compromise. Jag kan varmt rekommendera filmen! The Toxic Compromise handlar om hur lagförslag påverkas av kemikalieindustrins lobbyister och hur det som beslutas på EU-nivå påverkar oss på individnivå. Dom plockar fram lagförslag, bestämmer hur kontroller av kemikalier som ingredienser i vardagsprodukter (asså allt från schampo till regnjackor) ska ske och sedan röstar för huruvida en lag ska träda i kraft eller inte. För vad som bestäms är ju sedan det som vi som företagen har att förhålla sig till och som vi påverkas (eller drabbas) av. Vi tror ju naivt att det finns myndigheter som kontrollerar att vi inte får i oss något farligt och att någon annan gör dom valen åt oss, men tyvärr lämnas alltför stort ansvar till konsumenten. Den vanliga konsumenten kan omöjligt kan veta lika mycket som någon som arbetar med det dagligen. Och även om vi läser på om en viss sak, i mitt fall smink, hygien och hudvård, är det så många val vi ställs inför. (Jag sliter mig t.ex. just nu i håret för att jag vill göra om lite hemma men känner att jag har för dålig koll på miljövänligt i byggväg.)

Ingredienslistorna för hudvård och hygien är svårtolkade, så är det bara. Jag tycker inte att ansvaret ska ligga på individnivå, att vi som enskilda konsumenter ska behöva bli experter för att försäkra oss om att vi inte utsätter våra kroppar för riskfyllda kemikalier. Men problemet är ju att marknaden, dvs pengar, styr alltför mycket. Det här är också mitt problem med liberala partier; att riskfyllda val överlämnas till enskilda individer som inte ens vet att dom gör val. För om olika alternativ inte lyfts och om vi luras av marknadsföring, information står på svårt kemiskt språk osv - hur pass medvetna val kan vi göra då?

Kan ju som en parentes påminna om Naturskyddsföreningens granskningar av våra riksdagspartier visar (t.ex. här) att dom partierna som (ja enligt mig) har vettigast politik för oss samhällsmedborgare, som inkluderar utsatta grupper mest osv också sköter sig bäst miljömässigt. Det är det som är så jäkla intressant med detta; att allt hänger ihop.