tea tree oil

Jag älskar tea tree oil. Tea tree oil (Melaleuca alternifolia) är en olja från bladen på teträdsbusken som bland annat finns i Australien. Tea tree oil har använts länge för sina egenskaper. Tea tree oil är svampdödande och antiseptiskt. Bland annat används det för att lindra klåda vid fotsvamp, klåda vid insektsbett samt behandling av acne. När jag var liten brukade min låtsasmamma dutta tea tree oil på våra myggbett, jag vill dock minnas att jag tyckte det kliade ändå. Däremot tycker jag att tea tree oil fungerar fantastiskt bra för att punktmarkera finnar.

Oljan säljs koncentrerad (finns även utblandad men den koncentrerade är bäst) men blanda ut den med en annan olja innan ni applicerar den på kroppen. En liten burk kostar kring 80-100kr och finns att köpa på typ alla hälstokostbutiker och på internet. Den luktar starkt och är stark på huden. Jag har hört vissa som fått sår av den så blanda ut den ordentligt och testa lite på undersidan av armen och se ifall du får någon reaktion. På min egen hud kan jag använde den direkt men jag känner min hud och har använt tea tree oil under många år. Jag har aldrig hittat något som fungerar lika bra som tea tree oil för att få ned svullnaden ifrån finnar och läka dom. Den fungerar dock inte förebyggande utan bara när jag känner att en finne redan är på gång eller för att få kortare läkningstid. Men ärligt, har ni finnar så testa tea tree oil och dutta på lite innan ni går och lägger er. För mig funkar det även på såna där finnar under huden.

Oljan ska även kunna användas mot förkylningssymptom genom att andas in ångbad, i tvättmaskinen för att få bort dålig lukt, för att städa och mot mögel genom att blanda ut oljan med vatten och spraya (har testat, blir rent och luktar gott). Oljan ska inte sväljas.