Sojaproduktionens miljöpåverkan

Min idé med den här bloggen var lära mig själv nya saker och det funkar bra! Sedan jag startade den har jag blivit lite av en hobbyforskare. Jag skrev om soja-, havre- och mandelmjölk för ett par dagar sen och vilka sorter jag tycker är godast eftersom jag tycker det är viktigt att få dom som inte är inlästa i miljöfrågor och liknande att välja bättre alternativ. Och då tror jag det är viktigt att det smakar gott. I alla fall har jag dom senaste dagarna läst i rapporter, mejlat lite och läst annat man kan hitta på nätet om sojaproduktionens påverkan på miljön och då framför allt importen av Brasiliansk soja. Angående soja och miljöpåverkan så har jag läst på lite om det och kan sammanfatta det såhär:

Soja är i sig inte ett problematiskt livsmedel (enligt Naturskyddsföreningen och dom borde ju veta), utan det är dom stora kvantiteterna som gör det problematiskt och då särskilt odlingarna i Brasilien som inneburit kränkningar av ursprungsbefolkningars rättigheter, koldioxidutsläpp, bidragit till klimatuppvärmning och flera andra saker som är både oetiska och miljöfarliga. Varje år importerar Sverige 385 000 ton sojaprodukter står det i rapporten "Mer kött och soja - mindre regnskog" som Swedwatch publicerade 2010.

Swedwatch följde sedan upp rapporten och skrev i rapporten "Mera soja - mindre mångfald" från 2012 att en del förbättras sedan sist, bland annat ställde dom en rad krav på företagen som köper sojan från Brasilien, men att mycket finns kvar att göra. Lantmännen och Svenska foder är dom största importörerna i Sverige av Brasiliansk soja.

Fodret i Sverige går främst till kossor, grisar och kycklingar. Kossor behöver mycket foder för att kunna prestera hårt och producera all den mjölken som vi sedan köper. Det vill säga, det är inte sojamjölken som är boven i sojadramat utan mjölk- och köttindustrin. 

I mitt förra inlägg Dom godaste växtbaserade mjöldryckerna nämnde jag Alpro, Carlshamn, ICA och GoGreen.

Alpro skriver så här angående sojan dom använder: "En stor del av Alpro: s GMO-fria sojabönor kommer från Europa, främst från Frankrike. Den andra delen köps utanför Europa - bland annat från Kanada." På sin hemsida skriver dom att dom inte köper sojabönor ifrån Brasilien.

Carlshamns sojamjölk ägs av O. Kavli AB (kommer snart byta namn till Planti!) och svarar såhär: "Den konventionella sojabönan odlas i USA och vi har spårbarhet ned till specifikt fält (Identity Preserved), vi ställer branschens strängaste krav på GMO-nivåerna för våra konventionella sojabönor. De ekologiska sojabönorna odlas i Italien, för att få klassas som ekologiska ska sojabönorna självklart vara GMO-fria."

GoGreen köper sina sojabönor ifrån Österrike.

ICA verkar köpa soja genom Alpro, det vill säga inte heller ifrån Brasilien. (Jag har mejlat och uppdaterar när jag fått svar.)

Uppdatering 30 maj 2015. Fick detta svar ifrån ICAs kundtjänst den 21 maj 2015:

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

Sojabönorna som används till ICA Sojadryck kommer från Brasilien, Kanada eller Kina. Havren som används till ICA Solhavre kommer från Sverige.

Med vänlig hälsning

ICA Kundkontakt

David Svensson

Vet ej om Brasilianska bönorna bidragit till skövling av Amazonas regnskog men deras solhavre är god så kan vara bra att välja den framför ICAs sojamjölk.

Angående ekologisk mjölk skriver krav såhär på sin hemsida:

"I mjölkproduktion som inte är ekologisk utfodras korna ofta med koncentrerat protein från sojabönor som importeras från bl a Brasilien. Där odlas sojan i ensidig odling med hjälp av kemiska bekämpningsmedel som skadar både människor och natur. Av sojan tillverkas sojamjöl med hjälp av kemiska extraktionsmedel. Sådant sojamjöl får inte ingå i ekologiskt foder. Däremot kan ekologiskt odlad soja ingå i foder till ekologiska kor."

Rent allmänt tänker jag såhär: ju kortare väg - desto mer miljövänligt. Sojabönor som går genom en komage för att bli en dryck kräver ju rent logiskt mer än sojabönor som direkt blir mjölk. Kanske får anledning till att återkomma till detta, men tills dess får ni ta hand om er <3

Om ni vill läsa mer hittar ni länkarna här:

http://www.swedwatch.org/sites/default/files/swedwatch_-_mer_kott_och_soja_mindre_regnskog.pdf

http://www.swedwatch.org/sites/default/files/swedwatch_-_mera_soja_mindre_mangfald.pdf

http://www.alpro.com/se/fragor-och-svar/detail/koeper-alpro-boenor-fran-amazonas

http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/2009_jordbruk_mat_sojarapport.pdf

http://gogreen.se/produkter/mjolkfritt/sojadryck-original/

http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologisk-mjolk