Sluta konsumera nyproducerat - här får ni hjälp på traven

Inför hösten brukar jag alltid gå igenom min garderob och se vad som saknas. Även om jag alltid varit bra på att spara vinterjackor flera säsonger så är det ofta till hösten jag blir sugen på att uppdatera mig. Det blir oftast nya höstjackor, skor, koftor, halsdukar osv. Sedan några månader har jag helt slutat köpa nyproducerade kläder (med undantag för underkläder, strumpor och strumpbyxor) och det vill jag uppmana er att också göra! Textilindustrin är en av dom mest miljöbelastande industrierna och det är så himla enkelt att köpa schyssta, snygga och billigare plagg i andra hand. Mina favoritbutiker i Stockholm:

Emmaus second hand och Emmaus vintage, Peter Myndes backe 8 (i början av Götgatsbacken, precis vid Slussen).

Second hand-butiken har massa billiga och snygga plagg, butiken är alltid ordnad och kläderna hänger uppdelat på herr och dam. En liten sektion finns för hemtextilier, glas osv. I vintage-butiken hittar du märkeskläder (allt från Prada till Filippa K) och lite mer utplockat, finns en pytteliten hylla med porslin och liknande. Massa smycken i kassadisken. Jag ska visa er en fantastisk blå höstjacka jag köpte igår (för 180kr) i vintage-butiken.

Judits second hand och Herr Judit, Hornsgatan, Hornsgatan 75 respektive Hornsgatan 65. Judits second hand är en klassisk vintage-butik i Stockholm med märkeskläder och utplockad vintage. För dig som letar efter något som känns mer kvalitetssäkrat. Herr Judit är detsamma men med herrkläder. Märkesskjortor, sportbags, snygga tweedkavajer, hattar osv. Mycket mer som en trendig söderbutik än en second hand-butik. Ni vågar er till både Judits second hand och Herr Judit även om ni inte är vana second hand-shoppare. Då fattar ni vibben. Mycket stilsäkert.

Filippa K second hand, Hornsgatan 77. Precis vad det låter som. Filippa K-kläder. Ungefär halva priset av nypriset. Allt är i superbra skick. Köpte superseriösa och snygga vuxenbyxor där förra veckan. Varför har inte alla märken sina egna second hand-butiker?

Stockholms stadsmission, Liljeholmgallerian och Skånegatan 75 (vid Nytorget) är mina favoriter. Butiken i Liljeholmsgallerian är superstor och luftig. Alltid ordning och reda och förutom kläder, massa massa superfint porslin. Ville köpa typ allt när jag var där sist. I butiken på Skånegatan hittar jag alltid fina klänningar.

På nätet:

Fantastiska kläder (men även smycken och lipbalms) Raintower som drivs av Stockholmsbaserade Naomi Nowak. 100% återvunnet och handgjort.

Etsy.com Här finns allt! Mina favoritsökord är "vintage wedding dress" eller "crochet bikini" eller "50's tiki dress". Det finns hur mycket som helst här. Men se upp om du bara är ute efter vintage - det finns mycket nyproducerad, visserligen handgjort men många gånger inte gjort av återvunnet material.

Gamla goda tradera.se och blocket.se har väldigt mycket bra men kan kräva lite mer tålamod.