Renoveri, renovera

Strax innan jul bestämde jag mig för att renovera min lägenhet. Två anledningar, den främsta var att jag ville ha ett sovrum/sovalkov för att få lägenheten enklare för två personer att bo i, den andra var för att jag ville ha det finare. Jag har bott i min lägenhet i snart 7 år och älskar den. Det är en etta på 42,5 kvm och jag har haft mycket yta som liksom inte använts. T.ex. köket eller rättare sagt matplatsen. I mitt kök har jag haft ett stort bord som jag i princip aldrig använt mer än för avställning av matkassar och samlat brev på hög. Jag har kollat runt på hemnet pinterest och diverse instagrambilder för att få inspiration. Många lägenheter jag såg på hemnet var byggda i mitten av 1900-talet men hade gjort precis det jag gjorde: satt upp vägg mellan köksdelen och delen för matplats för att på så sätt få ett till rum. Mycket smart!

Detta är en gammal bild (bytte tapeter och stolar innan) men såhär såg planlösningen ut innan renoveringen:

Väldigt basic och inget särskilt. Nytt kakel dock.

Det var några saker jag bestämde mig för när renoveringen var bestämd. Att det skulle kosta max 50 tusen kronor (hölls inte), att det skulle vara så lite miljöbelastande som möjligt och att det skulle bli fint.

Jag skrev här och jag googlade för att försöka få tag på företag som kunde hjälpa mig att renovera och ha kunskap om hur man påverkar miljön så lite som möjligt. Det gick rätt dåligt men så fick jag napp när jag skrev på twitter! Who knew att en twitterkontakt skulle renovera mitt hem, men det var perfekt! Jakob/Krokig hade tankar om vilka träslag som jag skulle använda framför andra, miljövänliga alternativ av färg/material osv och det bästa - han ville återanvända det materialet som redan fanns.

Själv trodde jag inte det var någon idé att återanvända gamla vita skåpsluckor, men det gjorde han och Emma (hans partner) superbra och dom hade superbra förslag på hur man kunde utnyttja utrymmet bättre. Jag ville ha öppna hyllor istället för överskåp, vilket är mycket snyggare men ger mindre plats för förvaring, så att få till bra förvaring var superviktigt insåg jag. Bänkskivor och hyllor är av ek som betsats mörkare, ek är bättre ur miljösynpunkt än t.ex. regnskogsträ och går att betsa i olika kulörer för att få den känslan man vill ha.

Golvet bytte jag och valde Forbo Marmoleum Click Linoleum på Jakobs inrådan. Jag visste faktiskt inte att linoleum är ett naturmaterial och jag vet att många med mig får dagisminnen när man pratar om linoleummattor men faktum är att linoleum går att måla och fräscha till - så har du linoleummatta hemma nu - piffa till den istället för att byta ut helt! Plast bör undvikas. Jag ville ha rutigt golv och då köpte vi svarta och vita linoleumfyrkanter som las i det mönstret.

På väggen mellan köket och vad som nu är mitt sovrum har jag ett ljusinsläpp, glaspartiet är begagnat och kostade mig 400kr, trevligare än att betala 3000kr som Jakob sa att det skulle ha kostat att göra nytt. Plus väldigt mycket bättre för miljön att återanvända.

Fläkten var nog det knepigaste att hitta. Jag bor i lägenhet och kedjor som t.ex. IKEA gör inte fläktar till lägenheter med centralventilation, vilket gör att andrahandsmarknaden inte hade något vidare utbud, men jag lyckades hitta en gammal annons på Blocket där en person sålde exakt en sån fläkt jag ville ha, denna av märket Fjäråskupan. Eftersom så få gör den här typen av fläkt, som heter alliansfläkt, så är priserna rätt höga. Alltså typ 17 lax för en fläktkåpa. När man bor i lägenhet med centralventilation ska man inte använda en fläkt med motor, vilket dom flesta fläktar som säljs nya, har. Använder man en fläkt med motor så förstör man centralventilationen genom att man kör in sitt matos till grannen. Alternativet var att använda en kolfilterfläkt men jag ville helst använda centralventilationen som fanns. Så ska du byta fläkt och bor i lägenhet - börja kolla i tid! Det var årets köp när jag köpte fläkten för ynka 700kr istället för en ny för 17 tusen. (Sjukt att man kan ta så mycket för en fläkt vars uppgift är att öppna och stänga ett spjäll...)

Diskho var också lite knepigare att hitta eftersom jag ville ha en mycket mindre än den jag hade. Det skulle stämma med måtten på bänken eftersom det undertill skulle finnas bra med förvaring. Jakob hjälpte mig att hitta en från IKEA. Jag kollade på blocket men den fanns inte någonstans. Blandaren bytte jag inte ut utan behöll den jag hade, klart det hade varit snyggt med en ny men man får liksom prioritera lite. Att behålla den jag hade sparade både lite miljö och pengar och den fungerade ju felfritt så att byta hade enbart varit för att göra det snyggare.

Vitvarorna är helt nya. Jag valde att köpa nytt för dom jag hade var gamla och värmde upp långsamt plus var fula. Jag hade tänkt köpa induktionshäll och varmluftsugn på blocket men det blev lite stressigt att hitta det så det fick bli helt nytt, vilket känns OK iom att det tar mindre än hälften så lång tid att koka vatten nu t.ex.

Jag fick även plats för en 45cm diskmaskin köpt på Tradera! 800kr.

En mycket bra sak jag är väldigt nöjd med är hur dom sågade av städskåpet jag hade och gjorde så att jag fick både bättre förvaring och en arbetsyta.

Diskhon och spisen sålde jag på Blocket så den kom till användning någon annan stans på något vis. Fläkten hittade jag ingen som ville ha så den fick åka till miljöstationen.

Hade gärna velat ha nytt kylskåp och frys men det får vänta. Jag har fullt fungerande kyl och frys nu och hade inte heller råd att köpa nytt eftersom jag redan överskridit min budget.

Så här fint blev det:

Mina bästa tips till dig som vill renovera:

Börja googla inspirationsbilder och läs på tidigt! På så sätt hittar du miljövänliga alternativ som svanenmärkta golv osv samtidigt som du bildar dig en uppfattning om hur det ska se ut.

När du vet vad du behöver - kolla Blocket, Tradera, Kompanjonen och andra ställen som säljer vitvaror, byggmaterial och liknande begagnat. Det kan ta tid innan du hittar just det du behöver.

Hitta en snickare som förstår din stil och som är miljömedveten på riktigt. Nöj dig inte med standardssvar på deras hemsida, du märker ganska fort när du träffar personen om den själv har miljövänliga förslag.

Sälj eller ge bort det du själv inte ska använda - your trash is another's treasure.

<3