Recension: Eco hair Stockholm

Eco hair Stockholm fick bli den första ekosalongen jag testar. Det är en fin liten salong på Kungsholmen, precis vid Rådhusets tunnelbana. Salongen är fint inredd och känns välkomnande. Det går att handla produkter från Maria Åkerberg, MyHavtorn m.fl. och det bjuds på kaffe, te och vatten. Supermysigt. Men så kommer vi till klippningen... Jag har lockigt och tjockt hår och upplever ofta att "vanliga" frisörer inte kan klippa det. Det var första när jag gick till Hårgänget som 16 eller 17-åring som jag fick min första snygga klippning och insåg att det inte var mitt hår det var fel på - utan frisörerna som inte hade kunskapen eller erfarenheten att klippa tjockt lockigt hår. Jag har dock erfarit att dyrare, kreativa salonger kan klippa mitt hår bra. När var inne på Eco hair och bokade tiden frågade jag om dom kunde klippa tjockt och lockigt hår och frisören som bokade mitt besök sa "det är inga problem". Jag förstår nu att hon snarare menade typ "alla är välkomna" än "vi är hejare på att klippa alla sorters hår" för jag kan tyvärr inte säga att frisören jag besökte hos Eco hair var särskilt bra på att klippa min hårtyp.

Besöket började med att hon tvättade mitt hår, jag tror hon använde John Masters organic, vilket luktade supergott. Klippningen skedde mestadels i torrt hår. Hon gjorde sådär som alla vi med lockigt hår vet att man INTE ska göra. Först hade hon i en produkt, Maria Åkerbergs hair gel tror jag, och sedan kammade hon ut håret samtidigt som hon fönade det torrt. Vad som händer då när man har lockigt hår är att man förstör formen och lockarna. För att lockar ska hålla ihop och se ut som lockar ska man aldrig kamma eller borsta håret när det är torrt, eftersom det blir rakt då, eller värre - det blir ett stort frissigt fluff. Så, det var vad hon gjorde. När hon klippt på längden (jag hade bett om att behålla längden) så tog hon delar av håret, tvinnade håret något och gick in med saxen på olika ställen för att ta bort mängd - antar jag. Jag föredrar när man klipper tekniskt och medvetet, inte som om man rensar ogräs och bara vill bli av med mängd snabbt. Sist klippte hon min lugg, vilken hon klippte så som den föll och inte genom att föna ut den helt rakt och klippa efter det. Så kan man göra, problemet var bara att nästa gång jag fönade ut luggen så var min lugg helt ojämn eftersom den föll annorlunda då. Jag hade föredragit att hon klippt håret när det var blött, haft i en produkt först när hon skulle styla för att forma lockarna och lät bli fönen helt eller eventuellt hade använt den med en tratt. Allra bäst gillar jag när mitt hår får självtorka men vid frisörbesök kan det vara roligt att testa något annorlunda.

Till frisörens försvar kan jag säga att hon verkade vara ny i salongen och att det är möjligt att hon blev stressad för att jag sa att dom många frisörer inte kan klippa lockigt hår och hade en tid att passa (men hade räknat med att klippningen skulle ta 1 timme - besöket tog ca 1 h och 15 min).

Mitt besök hos Eco hair går att sammanfatta såhär: Härligt med en salong som vågar bli oberoende granskade av Grön Salong, bra urval av ekoprodukter, välkomnande och trevlig stämning och inredningen men inget för personer med tjockt och lockigt hår.