På jakt efter etiska blommor

Etiska blommor?

Blommor är en sådan sak som jag sent tänkt på när det kommer till etisk produktion, men faktum är att det används mycket kemikalier som påverkar arbetarnas hälsa. Arbetarna är ofta kvinnor och dom hindras ibland från att organisera sig fackligt - hur vet vi om blommorna är tillverkade under schyssta arbetsförhållanden? Förra veckan gick jag runt i några butiker i innerstan och frågade efter blommor och växter som var certifierade med Fairtrade eller motsvarande. Jag var på Hornsgatan, på Södermannagatan, på Nytorgsgatan och på Sveavägen. Den sistnämnda profilerar sig som en blomsterbutik som gillar ekologiskt och Fairtrade, upptäckte jag nyss när jag var inne på deras hemsida, men i butiken fick jag inte riktigt det intrycket eftersom personalen var så tveksam. Jag frågade efter blommor som var Fairtrade men det fanns bara ekologiska rosor (i två olika färger).

Anledningen till att jag gick runt och frågade var inte för att granska deras utbud, utan för att jag helt enkelt var sugen på lite grönt och färgglatt att ha hemma. Blommor och gröna krukväxter gör sig bra på bild och dessutom tycker jag det är så himla, himla fint! Jag blir glad när jag har levande växter eller färgglada buketter runt mig.

Otydligt hur blommorna producerats

Svaren jag fick i butikerna var att dom hade t.ex. en sort som odlats i Sverige, en annan butik sa att dom inte köper in färgade snittblommor, men i ingen av butikerna fick jag ett sådär klockrent svar om hur det egentligen låg till. Jag tror att det handlade om att dom sällan får frågan, faktiskt. På mitt lokala Hemköp har jag hittat Fairtrade-certifierade rosor, vilket verkar vara det som är lättast att få fatt på.

Fairtrade certifierade rosor från Stures blommor

Det är möjligt att alla växter och blommor som säljs i butikerna jag var på har tillverkats under schyssta omständigheter, så kan det ju absolut vara, men det känns knepigt när man inte riktigt vet. Jag vill ju känna mig trygg med hur min konsumtion påverkar andra människor och då är arbetsförhållandena under produktionen viktig för mig. För även om en certifiering inte löser alla problem så är det ett sätt att påverka branschen och se till att dom mänskliga rättigheterna inte kränks.

Är det någon som har koll på hur det faktiskt ser ut i blomindustrin? (Heter det ens så?) Eller tips på butik där jag kan handla schyssta krukväxter och blommor utan att behöva beställa i förväg?

<3