Om ni inte redan är äcklade av klädindustrin...

...så kan ni kolla på senaste Kobra-avsnittet.

Svindeppigt att så mycket kläder slängs direkt i soporna i Sverige.

Tänkte därför ge lite tips på vad du kan göra om du har kläder du vill bli av med.

Om du rensar ur din garderob och bor i Stockholm så kan du ge till Stadsmissionen som förutom att sälja second hand-kläder och andra saker har en social verksamhet. Du kan ge till Emmaus (som också kan komma och hämta).

Om du har finare märkesplagg som du vill sälja kan jag rekommendera att göra det genom Judits second hand och Herr Judit, Filippa K om du har såna plagg.

Sellpy.se är ett nytt superfiffigt företag som skickar ut kassar (tänk IKEA-kasse) som du kan fylla och när du är färdig beställer du hämtning, dom säljer sakerna på Tradera och ni delar på vinsten. Om du orkar anstränga dig lite mer kan du lägga upp annonserna själv på Tradera eller Blocket - min erfarenhet är dock att Tradera är bättre för kläder, om du inte har enstaka, troligen märkesplagg, då funkar Blocket. En annan sida som är liknande som jag verkligen älskar för att köpa finare vintage-plagg är Etsy, om du är händig och gör egna plagg kan du sälja dom där med. Det finns även bra FB-grupper för köp och sälj, ofta med olika teman på stilen och andra appar t.ex. Plick.

Naturskyddsföreningen arrangerar årligen klädbytardagen i flera olika städer i Sverige, också ett jättebra sätt att bli av med, och kanske hitta nya plagg.

För en helsdagsaktivitet med nån kompis så rekommenderar jag att boka ett bord (fr. 350kr) på Hornstulls marknad, för det ligger så fint till vid vattnet och Vegan soul train och andra foodtrucks står där och kostnaden för bordet får du snabbt igen för det är alltid mycket folk.

Eller ge bort eller byt med ett syskon, kompis eller förälder!

OCH KÖP INTE NYA GREJOR!!!! Handla istället dina kläder på ovanstående ställen och när du behöver handla nyproducerat, t.ex. underkläder, så tänk på vilket material och välj gärna något med en miljömärkning.

Vi måste ta hand om vår planet och textilindustrin är inte nice och det här är ett enkelt sätt att bli miljökämpe på. Bara att bestämma sig för att aldrig mer köpa något nyproducerat. Kom igen!

<3