Naturligt är inte harmlöst

Eftersom jag inte vet hur många av er som läser detta redan använt naturlig och ekologisk hudvård ett tag, vilka som nyss börjat och vilka som är sugna på att börja, vill jag skriva lite om detta: att det är naturligt betyder inte att det är milt eller ofarligt. Dom flesta vet nog vilka krafter som finns i naturen så det är bra att minnas det när man tar sig an naturliga råvaror som hud och hårvård. Späd ut den! Vätskor går att späda med vatten, oljor med andra milda oljor t.ex. olivolja och mandelolja - du vet vad din hud reagerar på och vet du inte så använd en liten mängd på underarmen och se hur huden reagerar. Ett exempel är tea tree oil - det är fantastiskt (!) mot acne och vi använde det alltid på myggbett när vi var små, men tea tree oil är väldigt starkt, det ska alltid spädas vid applicering (1 del tea tree, 9 delar annan olja enligt förpackningen jag har) och det kan nästan vara frätande på din hud. Jag har läst på nätet om personer som använt det och fått sår på huden. Fördelarna med tea tree oil är dock fantastiska. Det finns inget jag tycker funkar så bra mot finnar som liksom lagt sig under huden som tea tree oil. Det minskar svullnaden och får finnen att läka snabbt. Ibland kan finnen vara helt borta på morgonen när jag duttat på tea tree oil på kvällen. Tea tree oil luktar dock starkt, men man vänjer sig vid det.

Ett annat exempel är äppelcidervinäger. Kan användas som ansiktsvatten för personer med acne men även andra hudåkommor och hårvård. Även äppelcidervinäger (eller ACV som jag sett personer förkorta det i facebookgrupper) ska blandas ut när vi använder det som hud eller hårvård. Äppelcidervinäger är gott att använda på sallad som dressing och kan också spädas ut och drickas - jag tycker dock inte det är supergott att dricka äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger ska vara bra mot mjäll, acne och jag vill minnas att min mamma åt kapslar för viktminskning när jag var liten. Det finns en del att läsa om äppelcidervinägerns möjligheter, hittade t.ex. denna lista. Men här kommer mitt varnande finger: äppelcidervinäger har en syrahalt på 5% och späder du inte ut den kan det fräta din hud. Var försiktiga och späd ut äppelcidervinägern med vatten när ni använder den utvärtes.

Naturen är fantastisk och naturlig och ekologisk hud- och hårvård fungerar verkligen, men glöm inte naturens krafter och var försiktiga när ni provar nya produkter och råvaror. Var rädda om er. <3