Några vanliga fördomar om ekologisk hudvård

I det här inlägget tänkte jag bemöta några vanliga fördomar jag hör om ekologisk hudvård.

Lite som att vara feminist

Ni vet när man är feminist och råkar säga det till en kompis pojkvän? Och plötsligt får du höra kommentarer som argumenterar emot något du aldrig sagt? Jag får en liknande känsla när jag pratar om ekologisk hudvård eller nämner ordet naturligt i vissa sammanhang. Jag kan t.ex. säga att jag bloggar om ekologisk hudvård eller att jag föredrar produkter utan syntetiskt innehåll och plötsligt verkar det som att jag har sagt att vi ska bota alla cancerformer med att äta äpplen. Jag vet inte riktigt varifrån deras slutsatser om ekologisk hudvårdsintresserade kommer ifrån, men eftersom jag tycker det är rätt trist att behöva försvara sig och att framställas som en foliehatt tänkte jag bemöta lite klassiska fördomar.

"Det finns jättemycket som kommer från naturen som är farligt!

Yup, det stämmer, naturen är cool! Men det finns inget som säger att du vill äta flugsvamp för att du gillar att använda arganolja i ansiktet. Låt oss vara rimliga.

"Det är bara skrämselpropaganda med...!"

Asså, ja, det kan vara skrämselpropaganda. I dunno. Jag kan inte gå i god för alla som använder eko och naturligt och vad dom säger. Min känsla är dock att den onyanserade skrämmiga retoriken inte används av folk som är insatta, utan av okunniga personer (och vad gör vi med okunniga personer? Vi ger dom kunskap.) Sen är det så att det finns ämnen som används i konventionell hudvård och hygienprodukter som i vissa fall visat sig ha kopplingar med vissa cancerformer och hormonstörningar - det betyder inte att du kommer dö knall fall för att du tvättar händerna med en särskild tvål men om vi kan minska riskerna - bör vi inte göra det då? (Varför är det ens kontroversiellt, vi gillar ju t.ex. att äta ekologiska grönsaker?)

Rhassoul clay rasullera ekologisk hudvård

"Det finns jättebra lagstiftning!"

Lagstiftningen kring hudvård, hygien och smink påverkas av en mängd olika saker och bör inte ses som en sanning för vad som är ont och gott. Kosmetikalagstiftningen är dessutom ganska oreglerad och skiljer sig mellan länder. Ett ämne kan vara tillåtet i Sverige men otillåtet i Japan - vem har mest rätt?

Dessutom tänker jag lite såhär om lagar generellt: Lagar stiftas av politiker. Politiker bär inte på universella sanningar, utan förhoppningsvis på kunskap men deras beslut påverkas av mycket. Bland annat lobbying från kemikalieföretag. Det finns ju såklart intresse från företag att kunna tjäna pengar på det dom tillverkar. Det betyder inte att alla politiker sitter och gnider sina händer där borta i Bryssel och häller i gifter i våra handkrämer med ett elakt skratt, utan bara att man ska vara medveten om att det finns många intressen som dom vill tillvarata och dessa skiljer sig även mellan partier och mellan enskilda politiker.

"Det är green washing!"

Jag blir glad när jag hör det här. Green washing är när ett företag framställer sig som mer miljömedvetna än dom är. Tycker även här att det är dom som inte är så eko som kör hårdast med att marknadsföra en produkt som mild för den innehåller en halv tesked olivolja. Här vill jag bara uppmana er till att fortsätta vara kritiska och fråga om ni känner er osäkra på hur ett företag lever upp till sina löften. Med lite träning lär man sig ganska snabbt att se igenom ett svar som egentligen säger "vi gör ingenting, men vi använder fina ord" och svar som visar på att företaget bryr sig på riktigt.

"Jag har hört att X inte alls är så bra för det innehåller Y..."

Vad som är bra eller dåligt kan bara du avgöra. Om du försöker undvika E-ämnen, bekämpningsmedel, animalier, oetiska arbetsförhållanden eller något annat kan bara du veta. Utifrån bör du sedan kunna göra ett val, men vad som är bra betyder olika saker för olika människor. Vi har olika idéer om vad som är moraliskt riktigt och inte.

I Tyskland har dom mycket naturkosmetiska produkter.

Nyanser är viktigt - men osexigt

Den mest onyanserade marknadsföringen av naturligt som något bra tycker jag kommer ifrån konventionell hudvård, faktiskt. Många lyfter gärna att dom har innehåll från "äkta mandlar" eller "naturlig honung" och framställer detta som något positivt. Och generellt är marknadsföring onyanserad. Det är ju sällan sexigt att vara superspecifik när man ska marknadsföra en produkt och det är inte specifikt för hudvård, det får vi nog leva med.

Det som är viktigt och som grunden jag står på är att konsumenter ska ha rätten att kunna göra medvetna val. Vi ska enkelt kunna veta vad en produkt innehåller och inte, hur en produkt är producerad och var. Jag tycker inte vi alla ska behöva bli ekotoxikologer eller människorättsjurister för att få kunskapen vi vill ha, men ju mer ni bryr er desto mindre kommer företagen undan med förvirrande marknadsföring. Förhoppningsvis skärps även lagstiftning kring varumärkesskyddade ord och kemikalier.

Till dig som vill testa ekologisk hudvård

Fundera på vad som är viktigt för dig! Om du kommer fram till att syntetisk hudvård som är doftfri är det bästa för dig - kör! Om du kommer fram till att syntetiskt smink som inte innehåller animalier är det bästa för dig - kör! Men inom ekologisk hudvård finns något för alla.

Jag fortsätter välja utifrån det som är viktigt för mig, vilket är att min hud ska må bra och att produkterna tillverkas på ett sätt som är hållbart för både miljö och människor (inklusive arbetare). Ibland använder jag en produkt som är 100% ekologisk, ibland en produkt som är 100% naturligt med visst ekologiskt innehåll - här kan du kika på innebörden av olika begrepp.

<3