Mjällschampo är sämre än du vet om

För att kunna skriva det här inlägget och ta reda på fakta har jag pratat med Kajsa Boll som är ekotoxikolog. Det här inlägget ska handla om varför vi ska vara försiktiga med sånt vi använder i vår vardag och mjällschampo som en sådan sak. Let's go! På 1177 Vårdguiden står det att jästsvamp kan ligga bakom mjäll, men att man i alla fall inte vet vad som orsakar det. Det är långt ifrån alla som använder mjällschampo som faktiskt har en hårbotten som reagerar mot jästsvamp. Många använder det mot torr hårbotten Kajsa beskriver det som "Att använda mjällschampo mot torr hårbotten är ju som att använda nässpray mot magont." Jag tror många köper det i förebyggande syfte eller för att det doftar gott eller någon helt annan anledning som inte har med mjäll att göra. Det är helt ologiskt och dessutom skadligt för miljön.

Mjällschmpo innehåller ämnen, fungicider, som ska döda svamp. Mjällschampo är även i kategorin biocider vilket innebär att det innehåller något som dödar levande organismer, det betyder att mjällschampo med svampdödande ämnen är bekämpningmedel. Bekämpningsmedel är alltså tillverkat för att vara giftigt. Det finns olika typer av svampdödande medel som kan finnas i schampo, så det är ett tips att titta efter; står det något om svampdödande? Behöver du verkligen det? För att tvätta håret i bekämpningsmedel låter ju inte så härligt. Gnugga in bekämpningsmedel i hårbotten... Head & Shoulders aktiva ämne är zinkpyriton (pyrithione zinc), samma ämne som i vissa fall används som båtbottenfärg, vilket knappast nämns i reklamen. Ofta marknadsförs skönhetsprodukter med något namn som låter naturligt men det är sällan dom är naturliga eller ekologiska.

Så, när vi tvättar håret följer schampot med ner i avloppet med vattnet och hamnar sedan i reningsverk. Våra reningsverk är inte gjorda för att ta bort dessa bekämpningsmedel. Det betyder att ämnen av det från våra schampon finns kvar även efter att det passerat reningsverket och dom hamnar i naturen. Tror ni företagen tar ansvar? Mja.

Nu när ni lärt er vad konventionella mjällschampo innehåller kan ni fatta medvetna beslut. Det finns ekologiska märken att välja, t.ex. Maria Åkerberg; Urtekram och Weleda. De fungerar, men det tar längre tid innan du ser resultat. Du kan behöva använda en flaska eller två innan du ser skillnad, men om man vet det så känns det inte lika jobbigt. Jag tycker det är vettigt att använda ekologiskt framför t.ex. Head & Shoulders när man vet vad det innehåller. Tyvärr handlar mycket i skönhetsindustrin om att lura konsumenterna att tro att dom köper något hälsosamt och milt när det i själva verket kan vara både miljöfarligt, oetiskt (någon arbetar ju med dessa ämnen, någon dricker vattnet där det tillverkas osv) och dåligt för våra kroppar. Och ärligt talat, det är helt stört att vi inte får veta vad det är vi köper och använder på våra kroppar! Glöm inte att huden är vårt största organ och det vi lägger på hamnar inuti oss.

edit: Jag menar inte att man aldrig ska använda mjällschampo men att man bör vara särskilt försiktig (som kemikalieinspektionen rekommenderar) och endast använda när man faktiskt har mjäll.

Om ni vill kolla källor och/eller lära er mer:

Kemikalieinspektionen

http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Handlingsplan-Giftfri-vardag.pdf  (på sidan 10 står det om bekämpningsmedel)

http://www.kemi.se/sv/Innehall/Statistik/Kortstatistik/Kortstatistik-over-produkter-och-branscher/Antifouling/

1177 Vårdguiden

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Mjall/

Uppsats av Kajsa Boll

http://bioenv.gu.se/digitalAssets/1325/1325889_kajsa-boll.pdf