Mina 3 bästa shoppingtips!

Gokväll mina damer, herrar och alla andra. Idag tänkte jag dela med mig av mina bästa shoppingtips för att shoppa mindre. 

Klädindustrin är inte så jävla go och härlig för varken miljön eller för väldigt många som syr våra kläder. Eftersom det ska gå så fort med nya säsonger och det är rea hit och dit och folk vill bara ha och ha och ha för aslite pengar + att företag vill tjäna mer och mer pengar för varje år så händer detta: priserna pressas neråt och länder med många i fattigdom erbjuder dom lägsta priserna genom att betala väldigt låga löner för sömmerskorna. Så låga att dom i många fall inte kan försörja sig på dom, än mindre spara pengar för att ha en buffert om dom vill kunna försörja sina kids, behöver gå till läkaren och annat som kostar lite mer. Klädindustrin har dessutom löst det så fiffigt för sig att dom som organiserar sig fackligt inte får förlängda kontrakt, vilket leder till att dom helt enkelt inte vågar kräva vettiga arbetsvillkor, högre löner, att inte behöva jobba övertid varje dag, semester osv. Sånt som vi är noga med att få av våt arbetsgivare. Jag tycker inte det känns härligt att stötta den här shoppa mera-och-hela-tiden-hetsen. 

Och så var det det där med miljön. Klädtillverkning kräver svinmycket vatten och kemikalier. Kemikalier som drabbar både människor, naturen och allt som finns i den negativt.

Men ibland behöver vi ju faktiskt nya kläder och det kan vara svårt att bryta en vana, så här kommer mina tips.

1. Handla second hand. Det tar längre tid att hitta rätt plagg när du inte bara kan plocka på dig alla plagg i din storlek/färgen du vill ha. Du behöver alltså leta lite för att hitta det du vill ha och då hinner du också fundera lite kring vad du är ute efter. Och så är det mycket bättre att återanvända - ni vet plaggen får längre livslängd.

2. Använd tradera! Tradera har en fiffig funktion jag använder mig av. Eftersom jag är en ganska impulsiv person är det bra med lite bromsar utifrån. Om jag är inne på tradera och browsar efter nya kläder kan jag klicka på hjärtat och spara i minneslistan. Tradera meddelar mig då när auktionen närmar sig slutet, ibland flera dagar senare. När jag sen tar mig en andra titt på plagget kommer jag på att det inte alls var det jag ville ha, att den inte är värd pengarna eller att jag inte borde prioritera den. Mycket bra för att dels få nöjet av att webshoppa genom att klicka på allt man tycker är fint, men ändå hejda sig lite.

3. Kanske det viktigaste tipset. Fundera på om du vill stötta ett företag som handlar ifrån leverantörer som behandlar sina anställda såpass illa. Fråga i butiken hur plagget är gjort, om arbetarna fått schysst betalt och hur dom kan säkerställa det. Blir du inte nöjd med svaret så skit i det och testa en annan butik. Spoiler: du kommer att märka att det är ganska svårt att hitta plagg där du kan vara säker att den som sytt plagget behandlats schysst. Du sparar inte bara pengar, du bidrar också till att visa att du som konsument tycker det är viktigt, med andra ord använder du din konsumentmakt för att påverka till det bättre!