Med anledning av rosa bandet...

Med anledning av att det är rosa bandet-kampanj nu och företagen märker sina produkter med en rosa bandet-logga och skänker en krona eller två till cancerforskning så väcks mina och andra ekopersoners synpunkter på detta. Sammanfattningsvis tycker jag och säkert många med mig att företagen hycklar när dom trycker rosa bandet-loggan på produkter och samtidigt säljer produkter som innehåller ämnen som kan orsaka cancer. För mig personligen känns det konstigt att smörja in huden med grejer jag inte vet hur det påverkar min hälsa och särskilt vill jag inte smörja in mig med produkter som innehåller ämnen som kan ge mig cancer. Liksom... Ja, jag tror ingen vill det, men hur enkelt är det att veta vad ens produkter innehåller? Naturskyddsföreningen gör just nu en kampanj som syftar till detta, vilket är super (!), dock har jag en liten synpunkt på det, eftersom de säger nja till ekologiskt.

Saken är ju den att begreppet ekologiskt inte är skyddat på så sätt att det bara får innehålla vissa saker och ett annat problem är att det finns certifieringar men att dessa är svårtydda, kan ha ganska låga krav för mängden ekologiskt innehåll samt kostar väldigt mycket - vilket gör att små företag som har superbra produkter med få olika ingredienser och som inte skadar djur, din hälsa eller naturen - väljer bort certifieringen.

 

Jag tycker inte att lösningen är att skippa ekologiskt och bara välja produkter med certifieringar (även om jag är positiv till certifieringar!) utan att vara medveten om komplexiteten. Och att reglera skarpare kring vilka produkter som får marknadsföra sig som "rena", "naturliga" osv och vill rida på ekotrenden utan att vara eko.

Jag får ofta frågan (tacksam för förtroendet, jag är dock fortfarande en blott en glad amatör med stort intresse) om huruvida en produkt eller ett märke är schysst eller inte och det är omöjligt att svara på, liksom vilka kriterier har du? Vad tycker du är viktigt? Är det att produktionen tar hänsyn till djur, miljö och människor - och vad definierar du i så fall som hänsyn? En produkt kan vara ekologisk men inte vegansk och är du vegan så är det förstås av vikt att en produkt inte innehåller honung, bivax eller annat animaliskt. En annan produkt kan vara vegansk men helt av syntetiskt innehåll och är det viktigt för dig att den är naturlig så funkar inte det. En tredje produkt kan ha 100% naturligt innehåll men orsaka allergier. Ni hajar. Det är en djungel.

Jag tycker det är helt orimligt att det ska vara så svårt att veta vad produkterna i ens badrumsskåp innehåller. Jag tycker inte var och varannan ska behöva bli experter på kemiska förteckningar och lära sig alla latinska namn och dess effekter på miljö och våra kroppar - det måste helt enkelt bli enklare för konsumenter att veta vad dom köper! Och hårdare regleringar kring vad produkter får innehålla och inte.

Ett exempel är ämnet polyaminopropyl biguanide är förbjudet, men har ändå hittats i massa produkter (källa: http://kemi.taenk.dk/…/banned-and-potentially-cancer-causin…). Själv köper jag till största del bara sånt som är 100% ekologiskt och/eller naturligt, både smink och hudvård men min kille gör inte det, så jag gick in och kollade i badrummet nyss och hittade Helosan (typ enda han använder - när han nyss tatuerat sig, det är dessutom veganskt och han är vegan) och visst står det polyaminopropyl biguanide. (Produkten ska dock, enligt apotea.se innehålla 0,2% och 0,3% är vad Europakomissionen godkänt. Medan det på läkemedelsverkets sida ser ut att vara helt förbjudet. Det står också "Paraben free" på framsidan, eftersom parabener har fått dåligt rykte så tror väl folk att "hm, den är fri från parabener, så den har nog bra innehåll!".

Och det går att dra fler exempel. Jag blir så trött. Varför ska man behöva göra så mycket efterforskningar och verkligen vara intresserad för att vara säker på att innehållet inte skadar en? Och kan företag som inte är eko på riktigt sluta rida på eko-vågen?

Vill i alla fall skicka en liten uppmuntran: Vi är fler som reagerar och förhoppningsvis leder det till striktare regleringar och mindre vilseledande marknadsföring, men vill uppmana till att vara nyfiken och fråga i butiker om innehållet i olika produkter, hur dom påverkar er och naturen, mejla och fråga huvudkontoret och visa att ni är intresserade!

Ta hand om er! <3