Karve jeans release

Karve jeans releasemingel på Södra bar

Karve (uttalas som det engelska "carve") är ett svenskt märke som säljs exklusivt på Carlings och stoltserar med att vara Svanenmärkta. Om ni inte redan känner till Svanen så är det en miljömärkning. Svanen har olika kriterier på textilier, bl.a. att dom inte får innehålla vissa miljöfarliga ämnen, hur mycket nötning det ska tåla och liknande. Svanen har inga krav på hur plagget är producerat när det handlar om arbetsvillkor.

Jag ställde lite frågor till en som jobbade för Karve under kvällen om var tillverkningen sker. Hon sa att jeansen syddes i Turkiet och att Turkiet hade en lång tradition av jeans och att jeansen till viss del även designats där, vilket hon fick att låta som att det var något fint och tack vare det fina samarbetet. Själv blev jag orolig och tänkte på Fair Actions senaste rapport om hur Syriska flyktingar utnyttjas i klädindustrin i just Turkiet. Carlings tillhör Varnergruppen som berättat att dom haft syriska personer arbetande hos sina turkiska leverantörer.

Utnyttjande av flyktingar?

Flyktingar är, som ni förstår, till naturen en grupp som befinner sig i utsatthet, att dessutom utnyttja flyktingar till billig arbetskraft genom att betala lägre än en levnadslön (alltså en summa som man räknat ut är det absolut minsta som en människa ska kunna leva på för att äta sig mätt och liknande) är nedrigt. I skrivande stund har jag dock inte någon kunskap om vilka krav Karve sätter på sin tillverkning när det handlar om löner och arbetsvillkor, men det ringer en liten varningsklocka nånstans i huvudet, jag får hoppas att den är i onödan. Jag kikade på deras hemsida men hittade inget om det. I en intervju som Café gjorde med designern Martin Gustafsson sa han:

"– Vi vill pusha hantverket, och kvalité. Alla våra jeans är tillverkade i Turkiet. Jag skulle säga att Turkiet faktiskt har gått om Italien och idag är etta vad gäller denimproduktion." på frågan om hur dom konkurrerar med Weekdays priser. Ärligt talat säger det svaret ingenting. Vad betyder "etta"? Att flest jeans produceras där? Indirekt låter det ju som att det är bättre kvalitét eftersom han jämför med Italien som har en tradition av att ses som exklusivt. Men jag vill att ni är medvetna om att bara för att något tillverkas i Europa betyder det inte att det har tillverkats under schyssta omständigheter.

Bara för att något tillverkas i Europa betyder det inte att det har tillverkats under schyssta omständigheter.

Så här såg i alla fall eventet ut, som var supertrevligt:

Min kompis Tobias Lund var inhyrd för att rita lite

Goodiebags med T-shirts

Foto: Nora Cederin

Jag ska se om jag kan ta reda på mer om produktionen bakom Karve. Jag bör också nämna att det inte är alla jeans eller plagg från Karve som är Svanenmärkta, utan bara ett fåtal modeller. Hur värderar ni märkningar när ni handlar kläder? Är det viktigt?