Jandi <3 Nudie jeans

Hej! Hoppas ni har haft en go jul, oavsett hur ni firat eller inte firat. Det är ganska skönt att inte fira såna där hetsiga traditioner också. Nu när det är mellandagsreor vill jag skriva om Nudie jeans! (Dom har 30% rea just nu!)

Nudie jeans är ett företag som gör, ni hajar, jeans och svinsnygga basplagg, lite koftor, lite underkläder, accessoarer och jackor. Dom har supersnygga designs på sina plagg som jag verkligen gillar jättemycket! Speciellt deras jeansskjortor och stickade tröjor gillar jag. Jag får lust att handla allt när jag ser deras plagg men jag gör det inte för jag försöker vara måttlig, spara pengar och - inte köpa nyproducerat MEN:::: Nudie jeans är värt att kliva av från den regeln och är ett bra tips för er som inte vågar er till second hand-butiker än.

Nudie jeans är ett företag som arbetar hållbart och det märks på flera sätt. Först av allt vill jag säga att alla jeans och skjortor osv är gjorda för att passa unisex, asså spelar ingen roll vilket kön du har eller inte har. Dock har dom på senare år gjort jeans som ska passa den med kurvigare kropp. Jag har ett par såna jeans och dom är svinsnygga och sitter som en smäck. T.ex. passar deras överdelar mig om jag kör på storlek small-medium medan samma typ av plagg i large eller kanske extra large passar min pojkvän. Det gillar jag! (Har ni förresten kvar den där känslan av att man gör bort sig om man av misstag tar ett plagg avsett för killar, om ni ser upplever er som tjejer? Sån jävla fånig grej.)

ALL deras bomull är ekologisk! Tänk om fler klädföretag tänkte så, särskilt dom som har råd... Nudie hade strävan länge och för några år sen är alltså allt som innehåller bomull gjort av ekologisk bomull. I vissa plagg är ny, ekologisk bomull, mixad med återvunnen bomull. Att återanvända är ju förstås ännu bättre! Jag frågade specifikt om vad som gäller när det kommer till ullen dom använder och säljaren i butiken svarade att det inte är ekologiskt hållba djur, tyvärr. Det är ett gott tecken med företag som är ärliga med sina mindre bra sidor, för då vet man att dom är insatta. Säljaren berättade också en sak som jag tyckte var svinnice: dom arbetar just nu för ett hållbarhetsprojekt som ska fungera så att plaggen har ett nummer man kan knappa in på hemsidan och då se en lista över exakt varifrån det plaggets material kommer ifrån. Om ni läser detta på Nudie så HEJA!

När det kommer till jeans, som är deras grej, gäller det förstås att inte tvätta dom så ofta och särskilt inte när dom är nya för då ska du "break in" dvs du ska gå in dina jeans så att dom anpassar sig efter din kropp och din livsstil. Ett par nya jeans ska inte tvättas dom första 6 månaderna.

Efter ett tag, när du använt jeansen ordentligt, är det troligt att dom börjar bli slitna. T.ex. på knän eller kanske mellan låren. Då kan du på Nudies hemsida beställa ett lagningskit! Hur nice?! Du kan också få dina Nudie jeans lagade i någon av deras repair stores och sen kan du fortsätta använda dina jeans fast med en liten go lagning. Vi lagar ju nästan aldrig plagg så det är verkligen något att eftersträva; plagg som håller för att lappas till och sen fortsätta användas.

Ni fattar ju! Typ alla klädföretag har en miljöpolicy för det liksom förväntas av dom, men det behöver tyvärr inte betyda att dom faktiskt gör något aktivt för att vara ett miljövänligare mer hållbart klädföretag, men företag som Nudie som aktivt arbetar för miljön genom att använda eko, återanvända och laga behövs det fler av. Jag tänker liksom att det är OK med nyproducerat från den här typen av företag som inte eftersträvar snabb konsumtion som vi i Sverige är bra på.

Sååå, det var min kärlek för Nudie! Nu ska jag dricka klart mitt te och ta en dusch.

<3

P.S typ alla mina kompisar i Naturskyddsföreningens  traineeprogram använder Nudie jeans. Det är väl om något ett bra omdöme.

image