Hur hållbara är Karve? Se deras svar

6174598496_img_1816.jpg

För ett tag sen skrev jag om när jag var på Karve:s lanseringsfest på Södra bar i Stockholm. Supertrevligt mingel där jag träffade på flera gullisar, men det var något som inte kändes helt genomtänkt. För ett tag sen mejlade och frågade Carlings om Karve och ni ska förstås få se svaret.

Mitt mejl:

Hej!

Jag var på releasen av Karve i veckan och hittade ingen att fråga där som kunde tillräckligt mycket om produktionen. Jag är nyfiken på hur Karve och Carlings arbetar med att förhindra utnyttjande av mänskliga rättigheter i er produktion. Jag tänker framför allt på leverantörsfabrikerna i Turkiet, eftersom en rapport nyligen visat att det finns utnyttjande av Syriska flyktingar så undrar jag hur det ser ut för Karves del.

Jag är också nyfiken på hur Karve avser att arbeta med Svanenmärkningen framöver, ska fler plagg få märkningen?

Svaret jag fick i sin helhet:

Hei,

En av det absolut viktigaste värdarna i KARVE är kvalitet, detta går både på produkt och leverantör. Detta är också en utav anledningarna till att vi producerar i just Turkiet som är ledande i världen på just Denim.

Vi kontrollerar alla leverantörer vi jobbar med och inspekterar de fabriker de har för att se att de lever upp till de krav vi ställer på säkerhet, miljö, arbetsförhållanden. Vi har dels en Sustainable-avdelning på Varners kontor här i Oslo men även lokala kontor i Istanbul, Hong Kong, Dhaka som åker ut till fabrikerna för olika typer av kontroller.

När det gäller Turkiet så är det som sagt de land som är ledande på utveckling av denim och för att de ska kunna fungera krävs en solid och hållbar produktion. Vi gör som sagt kontinuerligt besk och ställer höga krav på våra leverantörer. Om det skulle visas sig att förhållandena för lokalarbetare skulle vara under de krav som ställs så är det något som rapporteras direkt och leverantören är tvungen att åtgärda problemet direkt.

Situationen i Turkiet är komplicerad men det vi kan göra är att se till att de vi jobbar med kan leverera det vi önskar på kvalitet och hållbarhet.

När du ser på et par KARVE jeans så har vi inte kompromissat på något när det gäller kvalitet. Vi jobbar endast med Europeiska leverantörer på grund av vi är ett premium-brand men även för att vi inte önskar långa transporter över halva jorden. Vi kan erbjuda en produkt för 799:- på grund av att vi producerar våra egna jeans, skulle vi producerat KARVE och sålt till extern butik, tex VOLT, hade den behövt kosta 1400:- eftersom alla led ska ta en andel.

I tillägg till att vi är medlem av BCI och alpdenim vi köer måste vara nimnierad av en leverantör som också är medlem så har vi 100% organisk bomull i alla pocket bags. Det stora nästa steget är som du säger Svanen. För tillfället finns det endast 4 olika kvalitéer på denim som är godkända för Svanen-märkning och så fort det utvecklas fler varianter kommer vi värdera att lägga in fler i kollektionen utöver de 4 vi lanserar i April.

Om du har fler frågor är du välkommen att ringa mig om KARVE eller Varner Sustainable för mer generella frågor. Du kan även gå in på Varner på webb och se vilka alla våra leverantörer är.

Vi är ett ungt nystartat jeansmärke och inte perfekta men hållbarhet är en självklarhet så vi ska bli lite bättre varje säsong.

Hälsning

Martin Gustafsson

Vad säger Karve egentligen?

Kvalitet - I svaret återkommer Karve till frågan om kvalitet. Visst är det bra med kvalitet, det tycker nog alla. Ur hållbarhetssynpunkt är det bra med klädesplagg som håller länge, alltså är gjorda i god kvalitet, men det säger inte så mycket om det jag frågade. Att kvalitet är viktigt för Karve säger ingenting om den sociala hållbarhetsbiten.

Besök - Många företag gör besök i fabrikerna där deras kläder tillverkas eller har andra som besöker fabrikerna, ofta är detta annonserat i förtid vilket, vilket ger fabriksägarna möjlighet att städa bort sådant som ser dåligt ut. Dessutom finns det generellt för mycket dåligt som pågår i dom flesta textilfabriker att besök inte skrämmer bort problemen i och med att det handlar om att

BCI och alpdenim - BCI är en förkortning för better cotton initiative som många företag anslutit sig till. Tyvärr säger BCI inte särskilt mycket om den sociala hållbarhetsbiten. När det kommer till den miljömässiga så har Naturskyddsföreningen valt att kategorisera Better Cotton-bomull som klass två i sin märkning bra miljöval (ekologisk bomull har klass ett). Alpdenim hittade jag ingen information om.

Turkiet - När det kommer till klädtillverkning är  Turkiet (också) problematiskt. Det är ett land som det rapporterats om att syriska flyktingar utnyttjas i just denimproduktionen. Fair Action har nyligen släppt en rapport där dom granskar just Turkiets denimproduktion och Varnergruppen (som Carlings tillhör) är ett av dom granskade bolagen. Även om Varnergruppen tagit steg åt rätt håll, enligt Fair Action, så återstår mycket att göra.

Summa summarum: Det var tyvärr inget i Karve:s svar som fick mig att känna mig trygg med att det är ett hållbart märke. Kanske gör dom mer än vad som framgick i mejlet, men av det som står i mejlet blev jag långt ifrån övertygad av argumenten kring just social hållbarhet.

Vill du läsa mer?