Hudvård och smink är politik

Här kommer ett långt inlägg. <3 Ni som läst på Om-sidan eller tidigare inlägg har sett att jag har en fil.kand. i socialantropolog och att jag är väldigt engagerad i samhällsfrågor och främst i antirasism och jämställdhet. För mig är det superviktigt att dom personer som besitter makt ska ge utrymme åt dom med mindre makt och det behöver inte alls vara på särskilt hög politisk nivå utan på arbetsplatsen, i kompiskretsen, runt matbordet. Vem är det som hörs - och på vems bekostnad? Det här perspektivet har jag med mig i mitt intresse för hudvård och smink. Hudvård och smink ses ofta som ett mindre viktigt eller mindre riktigt intresse. Personer som är intresserade av hudvård och smink förlöjligas ofta och man anser dom vara ytliga. Jag är övertygad om att det bara är för att det förknippas med något kvinnligt och det är inte förrän män (ni vet män är över i hierarkin) börjar pyssla med det som det anses lite mer okej - även om det ibland även blir så att män som sysslar med sådant som anses kvinnligt anses vara löjliga, eller bögiga, vilket då ska vara en förolämpning...

En annan aspekt i det här ämnet är hudfärg och hårtyper och att våra olika utseenden ger oss olika mycket makt. En vit kvinna är privilegierad (alltså har mer makt, är högre i hierarkin) i jämförelse med en mörkhyad kvinna. Och ni vet, våra kroppar är inte antingen vita eller svarta utan vi har olika nyanser, dock är det så att ju mörkare du är desto längre ifrån normen kommer du. Detta märks bland annat på omslag till våra modetidningar, vad som dyker upp när vi googlar, det första vi tänker på när vi tänker på... säg en viss frisyr, det är troligen en frisyr av en kvinna med ljus hy och tunnare hårstrån, kanske blond osv - för det är den bilden vi hela tiden ser.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om hår så har jag alltid trott det är mitt hår det är fel på, att mitt hår var ett problem, när det problemet har varit att jag inte hittat en frisör som har kunskapen och kan hantverket att klippa min hårtyp.

Många blir stressade, särskilt i Sverige där vi är vana att se oss själva som färgblinda (det är vi inte), när vi talar om "raser". Jag sätter citationstecken för ja, som ni vet, vi är alla en och samma biologiska ras men kolonialisering och historien har gett oss olika värde utifrån våra utseenden: vår hudfärg, vår hårtyp, våra drag.

Det här försöker jag hela tiden vara medveten om när jag skriver här och överhuvudtaget pratar om utseende och skönhet. Vad anses vackert, vem besitter skönhet och varför anser vi just det vara skönhet? Vi säger alltid att alla är lika mycket värda, att skönhet kommer inifrån osv bla bla, men det är inte så i verkligheten. Om du aldrig kan känna igen dig i personer som anses vackra (t.ex. tidningsomslag), kommer du värdera dig annorlunda? Ja, forskning visar på det. (Ett sorgligt exempel är när mörkhyade barn sattes framför en vit docka och en mörk docka och skulle säga vilken docka dom själva var mest lik och vilket docka som var gulligast. Jag vet inte om alla barnen valde likadant men flera valde den vita dockan som den sötaste men sa att den mörka dockan var mest lik dom, detta trots att dockorna var exakt likadana förutom hudfärgen.)

Jag kollar på väldigt mycket s.k. makeup tutorials på youtube, d.v.s videoklipp där en person visar hur man gör en viss sminkning, antingen på sig själv eller på någon annan. I dessa tutorials pratar dom ofta om produkter dom gillar osv. Många av dessa videos görs av vita tjejer med blondt hår och med blå ögon. Fantastiskt underhållande att titta på tycker jag, men jag har sedan ingen aning om hur den sminkningen skulle se ut på mig med en stor näsa som pekar nedåt, tjocka läppar, buskiga mörka ögonbryn, bruna ögon osv. I samband med det här vill jag be om tips på vilka kanaler ni följer på youtube av personer med intresse för ekologiskt och naturligt smink och hudvård som inte är blonda och blåögda utan kanske ser ut lite mer som mig?

Alla utseenden måste få synas!

Här är två youtuber jag tycker mycket om:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AJa2DL9gwD4]

och

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5F0I4tEgQ5g]