Feministisk konsumtion på internationella kvinnodagen?

Internationella kvinnodagen är inte en dag då vi ska konsumera och tro att vi utför en feministisk handling

Tidigare har jag trott att folk överdriver när dom lackat ur på att folk skriver grattis och hyllar kvinnodagen. Egentligen har jag inte heller något emot att man vill fika med prinsesstårta eller köpa en tavla som det står Vaginan på i sig - problemet är när det är det enda du gör.

Ett par tankar innan du köper dig en tavla med ett kaxigt budskap som kvinnodagspresent.

  • Kläderna du har på dig är till 90% säkerhet tillverkade under urusla förhållanden av en kvinna som troligen har samma drömmar, visioner, känslor och tankar som du - men som inte ens kan köpa mat för dagen på sin lön. Varför? Jo, för att hon är född i Kambodja, Burma eller ett annat fattigt land. En väldigt, väldigt stor del av kläderna vi bär är tillverkade i fattiga asiatiska länder, men usla arbetsvillkor finns även i Europa, så tro inte att du är safe för det står Made in Italy, t.ex.
  • Det vi i Sverige tycker är jämställt, det vi kallar välfärd (föräldraledighet, sjukvård, betald semester osv), är något som inte alltid funnits.  Det är sådant vi har idag för att tidigare arbetare kämpat för det genom att organisera sig fackligt och/eller separatistiskt.
Vi är skyldiga att stötta andra kvinnor i deras kamp

Och ja, det kan betyda att du ska pressa H&M för att dom ska ta ansvar för att kvinnorna som syr deras kläder ska kunna vara föräldralediga. För om kvinnor får möjlighet till föräldraledighet utan att bli av med jobbet så ökar chansen att vi faktiskt kan gå tillbaka till jobbet sen. Detta leder till att vi får lite mer möjlighet att göra karriär och öka vår lön. Kan vi arbeta (även om vi har barn) har vi också större möjlighet till självständighet - vi kan alltså försörja oss själva och tvingas inte stanna i förhållanden av ekonomiska skäl. Vi kan dessutom få ut en lite bättre pension än annars. Detta är en resa som Sverige har gjort och vi har en skyldighet att stå upp för kvinnor i länder som behöver göra resan. Sen är ju detta inte 100%igt eftersom vi i Sverige fortfarande är ojämställda och klyftorna ökar, men det är i alla fall en bra start.

Så, nej, det känns inte superhärligt att "fira" internationella kvinnodagen med att "unna mig" ett klädesplagg, en hudkräm eller en tavla som det Vaginan på - inte ens om pengarna går till FN - samtidigt som kvinnor far så jävla illa på varenda plats på jorden. Sorry, men vi kan inte konsumera oss till jämställdhet.