En in - fem ut, minst

Efter att ha köpt en ny blus fick jag dåligt samvete (med rätta) och tog tag i årets första garderobsrensning. Trots att jag tycker mig göra det regelbundet finns det alltid alldeles för mycket kläder kvar. Jag är en nostalgiker, men är också hård mot mig själv och försöker att inte spara saker enbart p.g.a. ett minne av något. När jag rensar i min garderob brukar jag slänga allt i en stor hög och sedan bara plocka tillbaka det jag verkligen vill ha eller behöver. Resten sorterar jag i följande högar:

  1. Sådant jag ska sälja - Perfekt när jag behöver lite snabba cash, när ett plagg kostat mig lite för mycket eller när det är i superfint skick. Hit hör oftast vintagekläder och märkesplagg.
  2. Sådant jag ska ge bort - Mina systrar får en del saker av mig ibland, men det är inte så mycket som jag har som är i deras stil.
  3. Sådant jag ska skänka till välgörenhet - Sådant som fortfarande är helt och rent och snyggt men som inte har något fancy märke eller sådant som jag inte fått sålt.
  4. Sådant som inte går att återanvända - Trasiga plagg som inte går att laga, underkläder, strumpor.
  • Hög nummer ett fotar jag och lägger upp på nätet i olika Facebook-grupper. Instagram, Twitter och ens egna Facebookstatus fungerar också bra. Eller så går jag till Judits second hand eller Filippa K second hand där jag kan sälja det på kommission.
  • Hög nummer två lägger jag fint i en kasse redo att ges bort till första syster eller kompis som vill ha.
  • Hög nummer tre lämnar jag in på närmsta Stockholms stadsmission, Emmaus eller liknande.
  • Hög nummer fyra går till soprummet, i lådan för sådant som är brännbart.

Hållbarhet, second hand, garderobsrensning, H&M, återvinning

 

H&M:s klädinsamling

Vad jag inte gör med mina gamla kläder längre är att ge dom till H&M:s insamling. H&M har samlat in tusentals ton kläder under dom år som dom haft sitt "återvinningsprogram" och det är feta citationstecken där. H&M lanserade för några år sen en möjlighet för personer att lämna in sina gamla kläder och få en rabattkod tillbaka. Rabattkoden låg (ligger?) på 50kr och gällde (gäller?) när du handlar för 300kr. Det är alltså ett direkt lockbete till att vilja handla i deras butiker.

Vet ni hur många nya plagg som H&M tillverkat av insamlade kläder? Ca 0,0. Alltså på riktigt: Ingenting alls. En liten del har gått till att göra isolering men annars har kläderna bränts, vilket vi lika gärna kan göra själva om vi har en sån sorteringslåda i våra soprum.

Jag blir skitirriterad när jag tänker på hur enormt stora företag utnyttjar folks goda vilja och tillit. Vi vill ju göra rätt! Vi vill ju att våra kläder ska återvinnas! Men H&M har inte presenterat några officiella siffror på vad kläderna gått till eller hur mycket dom gynnat miljön eller något annat gott för den delen. H&M är världens näst största klädföretag och har en ledning som tjänar äckligt mycket pengar. Genom att utnyttja fattiga människors desperation och billiga arbetskraft och skatteplanera kan dom höja vinsterna. Pengar som egentligen borde gått till produktionsländerna i form av skatt så bygger som ett system så att pengarna hamnar i något specifikt bolag med säte i ett skatteparadis. Eller så har dom gjort deals med lokala myndigheter för att slippa betala skatt eller få kraftig rabatt. Utåt tror vi att dom tar ansvar och att vi gör en god gärning när vi ger dom våra gamla kläder och sedan köper oss något nytt. Om ni inte tror mig eller vill läsa mer kan ni läsa t.ex. boken Modeslavar som kom förra året (2016).

H&M, Modeslavar, återvinning, garderobsrensning

 

Konsumentmakt hörni! Jag tycker inte det är varenda enskild svensks ansvar men jag tycker att vi, jag och alla ni som läser detta + era kompisar, som har kunskap och möjlighet bör göra det vi kan för att pressa företagen till att göra rätt på riktigt - och inte låta dom komma undan med sin green-washing.

 

<3