Dom godaste växtbaserade mjölkdryckerna

Jag har läst om hur många som helst med acne som uteslutit mjölkprodukter ur sin kost och fått bättre hy och blivit av med acnen. Slemmigheten i halsen blir du av med och förstås - ur miljösynpunkt är det helt klart bättre att utesluta mjölkprodukter. Tillverkningen av mjölkprodukter (och kött) har enorm påverkan på miljön. Det finns, tack och lov, många sorters växtbaserade mjölkdrycker att välja mellan numera. Jag brukar köpa havre-, mandel- och sojadryck. Ur miljösynpunkt är nog havremjölk det bästa alternativet, men nu tänkte jag skriva vilka jag tycker är godast, eftersom jag tror det är det främsta man oroar sig över om man ska välja bort komjölk.

Kan vara bra att veta att det finns regler kring att tillsätta vitaminer och kalcium och att kalla drycken ekologisk. En dryck kan alltså vara "ekologisk" men ha tillsatta vitaminer och kalcium och därför inte få märkas som sådan.

Här kommer mina favoriter utan inbördes ordning.

Carlshamns Sojadryck naturell - smakar supergott som den är! Ibland dricker jag ett glas av den bara för det är gott till maten eller mellismacka eller så. Funkar bra att ha i varmt te. Den har lite vaniljssmak.

sojadryck naturell

Alpro soya original. Supergod. Söt. Också med en lite vaniljig smak, dock mindre än Carlshamn. Finns en ekologisk som också är god!

soya originalalpro eko

Alpro almond. Den är jättegod. Mandelmjölk kan nog vara en bra inkörsport eftersom många är vana vid mandelsmaken.

alpro almond

Oatly ekologisk havredryck. Bra att ha "basmjölk" (kan man säga så?), den har ganska subtil smak. Oatly har också supergod havremjölk med chokladsmak (den måste ni smaka!), även deras småflaskor med havremjölk i smaken apelsin-mango och jordgubb-skogsbär är jättegoda och bra att köpa med sig som mellis, finns ofta på pressbyrån och 7eleven.

oatly havre ekooatly chokladoatly apelsinoatly jordgubb

Icas solhavre och sojamjölk är helt OK. Lite tristare färg men funkar jättebra i smoothies och i te osv, kanske bara inte lika goda att dricka som dom är.

Dom som inte är lika goda men bra av andra anledningar... Carlshamn ekologiska sojadryck, Gogreen sojadryck (antagligen den äckligaste jag smakat).