Berlin <3 eco (och veganskt)

I helgen var jag för första gången i Berlin. Konstigt att jag inte varit där tidigare faktiskt men jag har alltid tänkt Berlin som en stad som folk (i alla fall mina vänner) åker till för att festa (som i att supa och knarka) och dansa till techno och det är verkligen långt ifrån vad jag vill göra på semestern. Men Berlin har verkligen så mycket mer att erbjuda än technorave. Vi åkte dit fredag eftermiddag och kom hem idag för några timmar sen. För personer som mig som älskar ekologisk hudvård och smink och äta god vegansk mat så är Berlin verkligen ett paradis. Det finns matvarukedjor som bara säljer vegansk eller ekologisk mat. Kan ni tänka er. Vi har visserligen nyss fått butiken Paradiset i Stockholm, men där fanns det liksom flera! (Extasen!) Jag ska tipsa er deras ekologiska hudvård i ett senare inlägg men först mställen vi hann besöka under helgen.

Så lite goda veganska tips i Berlin som alla borde testa:

Frukost på Goodies är fantastiskt. Veganskt café som finns på flera ställen med personal som pratar engelska. Vi bodde nära det i Friedrichshain, som är en bra stadsdel för den som gillar ekologiskt och veganskt. Det ligger i anslutning till den veganska livsmedelsaffären Veganz (som har litet utbud av ekologisk skönhetsvård) och ovanför ligger restaurangen The Bowl och den veganska skoaffären Avesu. Två morgnar i rad åt jag en bagel med tofu och jordnötssmör + en fantastiskt god smoothie som hette Beam me up! och innehöll (om jag förstod tyskan rätt) kokosrismjölk, rå kakao, maca, mandel och mynta. Bagels kostar kring 4 euro och smoothies kring 3,5 euro.

Brunch på Ohlala - också fantastiskt! Glutenfritt och veganskt cafe med trevlig personal som pratar engelska. Lite dyrare än det brukar vara i Berlin, tror buffén vi åt kostade kring 12-13 euro per person. I buffén ingick bland annat, vattenmelonsmoothie med mynta, ananas och kokos-cupcake, äppelkaka, rabarbernånting, chokladmousse tre olika sallader, bröd, smör, sylt, sojakött med lök, spaghetti bolognese, potatismos, currybroccoli osv. Det fanns liksom allt!

Lunch åt vi ena dagen på Yoyos, veganska burgare, jag tyckte tyvärr det var sådär. Jag åt en tofuburgare jag tyckte saknade lite grönsaker och kryddor. Andra dagen åt vi lunch på Dolores som jag också tyckte saknade smak trots att jag valde sojaköttet med koriander.

Middag då: Fantastiskt god vietnamesisk mat hittar ni på Chay village som finns på två ställen (vi fick lära oss the hard way. Våra vänner hade bokat på restaurangen närmast oss, vi åkte förstås till den andra och fick åka tillbaka hela vägen med kurrande mage). Förrätter kring 3 euro och huvudrätter kring 6-7 euro. Det är absurt hur mycket det kostar i Sverige... Vi var på Chay village både fredag kväll och söndag kväll. Mycket folk så kan vara bra att boka om ni är några stycken och/eller vill vara säkra på att få plats. Vi åt på restaurangen som ligger i Friedrichshain - Niederbarnimstraße 10. Enkel inredning och servicen är sådär (mest att det verkade rörigt och våra beställningar glömdes), men allt är förlåtet så fort du får smaka maten. Stora portioner och så jävla gott. Allt går att få veganskt.

The Bowl vars tema är veganskt, ekologiskt och inget raffinerat socker. Trendig inredning och trevlig personal som pratar bra engelska. Man beställer "bowls", dvs skålar, som såg mer ut som vanliga djupa tallrikar och dessa har olika "teman". Vi åt middag där en dag när jag kände mig skruttig och osugen på mat men jag hittade en supergod raw sallad på menyn som för övrigt såg ut att vara värd flera besök. Min sallad innehöll bland annat zucchinispaghetti med dressing, rödbetor, guacamole och shitakesvamp. Min kille beställde en "Buddha bowl" (verkligen minus för dom löjliga stereotypa namnen på menyn) som var en curry med sötpotatis och massa olika smaker sa han. Stora portioner och dyrare för att vara i Berlin, en huvudrätt kostade kring 11 euro. Vi var där för efterrätt en annan kväll och jag åt då dagens kaka som var en raw blåbärskaka, liknande en cheesecake som serverades med kakaonibs, krusbär och hallon. Jättegod!

20150725_114133

Raw blueberry cake. The Bowl

Raw chocolate bowl. The Bowl

Chay Village

20150725_214243