Att handla medvetet kräver lite planering...

Ju mer kunskap man får desto mer val ställs man inför. Jobbigt när man är stressad och bara vill ha saker snabbt men bra för miljön och samhället. När det handlar om att göra medvetna val tycker jag det är just medvetenheten som är viktig. Alltså att man vet vad man gör och hur det påverkar miljön och andra människor att man gör just det valet. Jag tror nämligen att dom allra flesta vill göra det som är bäst men att det är svårt för att det är svårt att hitta information och det tar tid att läsa på och framför allt så har många mycket annat att tänka på. När det kommer till hygien och städartiklar tror jag att vi många gånger köper det vi känner igen hemifrån. När jag flyttade hemifrån köpte jag, utan att tänka på det, grönsåpa för att städa. För det är vad mina föräldrar alltid köpte. Tur att det var det och inte nåt frätande kemiskt :) Och så köper vi vad vi sett på reklam och därför medvetet eller omedvetet tror funkar bäst. Ibland när jag går i butiker, vilket jag gör ofta för att bli inspirerad, för att döda tid eller för att handla, får jag lust att köpa mycket mer än det jag behöver - men då struntar jag i att köpa det och tänker 1. går det här att hitta second hand? 2. behöver jag det? (Ofta slutar det med att jag inte köper det och glömmer bort att leta second hand...)

Granit är en sån butik där jag blir väldigt inspirerad. Jag får lust att handla typ allt och gå hem och inreda som i en Granit-katalog. Men mycket av det som säljs där är sånt som är lätt att hitta på loppis och second hand-butiker. Glasburkar, glasflaskor, krukor, skålar... allt sånt finns ju om man går till Myrorna, Stadsmissionen eller någon lokal loppis. Men det tar längre tid att hitta det man vill ha. Mitt problem är också att jag glömmer bort vad jag vill ha när jag går på loppis. Det står ju sällan snyggt uppställt och som i en katalog (om man inte går till fin-second hand där någon plockat ut märkesgrejer och stylar - men det är dyrare). Men, nu har jag börjat med en ny taktik, hihi! Jag var på granit igår, blev sugen på att köpa ramar och skålar. Jag antecknade det i min mobil och gick sedan ner till second hand-butiken (som är ett riktigt stökigt virrvarr) nära mig. Köpte 4 ramar för 40kr. Den ena är en gammal tavelram och dom tre andra är såna här små med glas utan ram runt. Innehållet får man tänka bort eftersom det är utbytbart. Snart ska jag ner igen och leta igen, jag behöver nämligen salladsskålar!

Är det förresten socialt accepterat nu att ge bort saker man köpt andra hand i present?

20150622_112741

P.S Förra veckan ringde Naturskyddsföreningen och intervjuade mig för att jag sökt deras traineeprogram. Det är ideellt och är något jag kommer göra utanför mitt arbete. Under ett år får man lära sig om deras verksamhet och driva ett eget projekt med stöd av dom. Jag tycker det verkar superroligt så håll tummarna för att jag får vara med. Det kommer bli himla lärorikt och personen jag pratade med verkade tycka det var intressant att jag framför allt är intresserad av miljövänlig hudvård och smink. <3