Är eko bara för den vita medelklassen?

Jag får ofta känslan av att ekohudvård är typ en medelålders och medelklasskvinnogrej och framför allt en vit sådan. Inte på så sätt att jag anser att den bör vara det men det är dom rösterna jag hör. Dom bloggar jag läst, deltagarna jag ser i facebookgrupper och dom jag pratat med ämnet om är oftast kvinnor och vita svenskar som antagligen har resurser att köpa dyrare hudvård. Det är dumt att det är så av flera anledningar. Nu när jag driver en blogg med detta ämne och skriver om ekologisk skönhetsvård så tycker jag att jag har en skyldighet att vara medveten och jag vill inte reproducera en bild av att bara vita medelklasskvinnor kring 45 sysslar med det, så Ekologisk hudvård handlar om att det ska vara rena råvaror. Det behöver alltså egentligen inte vara dyrt men det klart (men det kan vara det!). Men förstås, den billigaste olivoljan i mataffären är sällan ekologisk. Jag har inte vuxit upp i en medelklass med föräldrar ifrån en chilensk arbetarklass. Jag har det rätt bra klassmässigt idag, men jag vill inte bli en sådan som utgår ifrån att alla har det så, så jag försöker vara medveten. Påminn mig om jag glömmer. Jag hoppas att jag kan bidra med kunskap och inspiration till att använda ren hudvård, hygien och annat i vardagen snarare än att hetsa till konsumtion för konsumtionens skull och jag ska försöka skriva mer om enkla recept man kan göra hemma.

Det är en fråga om representation av hudfärg och utseende. Jag som födddes i Sverige som barn till två invandrare har framför allt fått identifiera mig med en svensk vit medelklass eftersom det är den som syns i dessa sammanhang. En anekdot angående detta. Nyss läste jag en stor ekoblogg som skrev att man ska noppa ögonbrynen underifrån, det är ett vanligt tips som jag alltid följt (tanken med att noppa ögonbrynen är ofta att man ska öppna ögat och ögat ser mer öppet ut om man ökat avståndet mellan ögat och ögonbrynen istället för tvärtom). Jag har som sagt alltså följt detta råd men insåg för nåt år sen, att hallå, det blir ju inte alls som jag vill när jag bara noppar underifrån, kanske man ska noppa lite ovanför också? Kanske det inte går att utgå ifrån att alla har tunna "skandinaviska" strån. Asså det kan verka fett basic men när alla skönhetsråd är anpassade efter en viss typ av kropp (svenskar är ju inte kända för att vara håriga direkt) så hamnar många av oss som inte passar in i den normen i något läge där vi inte passar in och inte riktigt kan sätta fingret på varför förrän vi förstår att det är för att vi är utanför vithetsnormen. Därför hoppas jag att jag kan bidra med lite andra goda råd, så att det finns något för personer som kanske ser mer ut som mig.

Sammanfattningsvis: Jag vill sprida kunskap och uppmuntra till ren skönhetsvård och hygien för att det är bättre för din hud, för miljön och för dom som arbetar med att framställa produkterna vi använder.

Och - du med större förutsättningar har också mer ansvar att göra medvetna val. <3