Allt jag lärt mig om acne

Hörni! Här om veckan satt jag och en kollega (hej Halima!) och pratade och så avbröt hon mig och sa typ "din hy ser så mycket bättre ut! Vad du än gör så fortsätt med det!". Och jag har själv märkt att sedan ungefär en månad tillbaka har min hy blivit riktigt fin. Så... ungefär ett år tog det för min hy att1. Freaka ur, 2. Läka. Orsaken var att jag för drygt ett år sen (aug-sep 2014) slutade med p-piller.

Jag vet att det alltid är spännande med före och efterbilder så här kommer några:

image

30 april 2015

image

6 maj 2015

image

15 oktober 2015

Så - vad har jag gjort? Uppenbarligen haft jäkligt mycket tålamod. Men jag har också bara använt ekologisk hudvård, ätit mycket veganskt (jag är lakto ovo vegetarian - ärligt talat, sluta ät kött!) och undvikit socker.

Jag är ju intresserad av hudvård och har testat olika rengöringar och produkter och acnemässigt kan jag säga att alla är ungefär lika bra, ingen har varit någon mirakelrengöring, däremot tycker jag att några produkter och oljor varit bättre för min hy än andra:

ekologisk arganolja, lugnar det röda och irriterade, återfuktar

tea tree oil, min mirakelolja, använd den punktvis och spä gärna ut den om du är känslig eller inte använt den förr

moonsun organic face cream, återfuktar och balanserar, nu när det blivit kallt ute använder jag ett lite tjockare lager av den på kvällen och vaknar med mjuk och återfuktad hy

Maria Åkerberg refining mask, funkar typ inte alls att bara ha på i 20 minuter men om över natten gjorde den min hy mycket lugnare, dämpade det röda och irriterade (deras serum mot acne har jag också testat och det gör ingen skillnad alls).

Mina tips, baserade på mina erfarenheter, är att använda milda rengöringar som inte torkar ut även om du tycker du har fet hy. Välj hellre en rengöringsmjölk eller en kräm för torr hy framför en löddrande rengöring eftersom löddrande rengöringar alltid är mer uttorkande.

Jag har under det här året använt ekologisk olja som rengöring (olivolja, mandelolja, gurkörtsolja t.ex.), Weledas almond-rengöring och just nu använder jag Pai skincare. Jag har testat andra också som Annelie Börlind, Neal's yard och dr Hauschka. Dom två förstnämnda torkade ut min hy och dr Hauschka är svåranvänd eftersom tuben är den dummaste förpackningen någonsin men annars tycker jag den är mild och mysig men funkar inte superbra om du har smink. Tips är att använda en olja först och sedan en rengöring. På det viset rengör du ordentligt och skonsamt.

Använd sedan antingen en ekologisk ansiktskräm som moonsun organic eller en ekologisk olja. Jag använder oftast inte ansiktsvatten men det är nog en smaksak. Rosenvatten ska vara bra om du har acne, det är relativt billigt också. Väldigt många älskar äppelcidervinäger och jag tycker det funkar litegrann men har inte använt det så mycket p.g.a lukten. Spä ut den innan du använder den på din hy!

Är det morgon och jag ska sminka mig använder jag en mindre mängd av oljan eller krämen och är det kväll lägger jag på lite mer. Här får man testa sig fram kring mängd och om man vill använda något alls på kvällen. Det hänger också mycket ihop med vädret, min hy mår tusen gånger bättre på sommaren.

Några gånger i veckan har jag, med framgång, använt Weledas ansiktsmask i serien iris och Maria Åkerbergs skin refining mask.

Acne är oftast hormonell och därför bör du se över din kost. Jag har läst mycket på olika forum och har märkt att jättejättemånga sagt att deras hu blev bättre när dom slutade med 1. Mjölkprodukter, 2. Socker. Jag äter visserligen mjölkprodukter ibland men jag uppmanar verkligen alla att dra ner sin konsumtion av komjölk! Hyn mår bättre av det och du kan släppa lite av ditt dåliga miljösamvete. Socker äter jag också men absolut så lite som möjligt. Jag undviker att äta lösgodis, bakverk, sötat bröd, läsk, saft osv. Eftersom komjölk och socker är triggers för väldigt många så är det klokt att testa att sluta med det helt eller i alla fall minska det i sin kost.

Andra generella tips: Byt lakan och framför allt örngott en gång i veckan, ha en egen handduk för ditt ansikte som du byter en gång i veckan, rengör din mobiltelefon ofta (särskilt om du pratar mycket i den) och rör inte din hy utan att ha tvättat händerna innan.

Ha sedan tålamod och ta dig tid att lära känna din hy. Om du har mens så använd en mensapp på mobilen för att kartlägga när din hy är bättre/sämre under menscykeln, testa att sluta äta vissa saker du tror triggar, fota din hy så du kan jämföra. Jag tycker man kan använda smink när man har acne men att man använder smink med så få ingredienser som möjligt. Kolla mineralpuder och märken som rms beauty, Maria Åkerberg, nvey eco och andra ekomärken.

Ta hand on er!

<3