Vad innebär det att älska sig själv?

Idag är det den 14 februari och Valentin har namnsdag, med andra ord är det alla hjärtans dag. Uppvuxen med en USA-hatande socialistpappa har jag förstås lärt mig att vara skeptisk till "kommersiell skit". Med andra ord: Jag brukar inte fira alla hjärtans dag. Jag har aldrig varit en person som tycker det är gulligt att få gelehjärtan och aldrig varit tillsammans med någon som är stereotypt romantisk, men jag gillar ju kärlek. Och jag gillar att göra mysiga saker. Och framför allt gillar jag att ta hand om mig själv. Och det är detta jag vill prata om idag.

"Låt magkänslan styra"

Ofta när vi pratar om vad som är rätt att göra och vad som är rätt för dig så hänvisar vi till magkänsla. Jag skulle vilja säga att du absolut inte bör låta din s.k. magkänsla styra ditt liv - om det inte är så att du har bra koll på vad din magkänsla bottnas i. Det kluriga är att vi pratar om magkänsla som en sann vägledande kraft. Först vill jag reda ut hur jag ser på känslor: Känslor är en kombination av en sensation i kroppen och en tanke. Sensationer är alltså det vi känner i kroppen, t.ex. att det värker i magen, att hjärtat slår (ibland snabbt, ibland lugnt), att det pirrar i benen eller att det trycker i huvet. Och tankar är ju allt vi tänker. Genom att förhålla oss olika till våra tankar kan vi också påverka våra känslor någorlunda.

Att ha känslor är bra, det är det som gör oss mänskliga, men känslor är inte sanningar och känslor är, tack gode gud, föränderliga. Risken med att inte fundera på hur man förhåller sig till sina känslor är att man fattar beslut som man ångrar så fort känslan har gått över. Det behöver inte vara fel men det är bra om du är medveten om vad det är du menar med magkänsla.

Att älska sig själv är att vilja sig själv väl

Vad har detta med alla hjärtans dag att göra?

Jo två saker. Dels ser jag att många har det knepigt med att identifiera en känsla och så fort en jobbig känsla uppstår, gärna i samband med relationer, så tror dom att det är fel. Och det leder oss till tanke nummer två. Jag tror att vi ibland måste göra saker som känna jobbiga för att sedan kunna må bättre eller nå dit vi vill. Vissa hinder måste vi helt enkelt ta oss förbi genom att gå rätt in i dom och på så sätt komma ut på andra sidan. Jag antar att detta också kan kallas för att möta sig själv.

Att medvetet ge sig in i något trots att det känns ansträngande, fysiskt eller psykiskt, är det modigaste vi kan göra. Det om något är att visa sig själv omtanke. Om vi noterar det vi känner i kroppen men sedan låter vårt förnuft vara med i leken så kan vi fatta lite bättre beslut. Det kan handla om att faktiskt stå ut med pirret eller illamåendet som en ny relation innebär - om du rent rationellt vet att det är bra för dig. Det kan också vara det motsatta; att plocka bort relationer från ditt liv trots att att du blir rädd av tanken. Det viktiga är att inte låta känslor komma i vägen för vad vi egentligen vill göra och som du egentligen mår bra av. Den högsta kärleken till dig själv är att du tar ansvar för ditt mående och att du vill dig själv väl. Det fina är att vi har hela livet på oss att öva.

Hur tänker ni på kärlek till sig själv? 

Hår: Bella Rosén

Foto: Nora Cederin