Stora trenddagen 2017 - några tankar

Hej! Nu har jag flyttat min blogg till egen domän. Ha tålamod med mig ifall något ser knasigt ut under en period, men visst är det skönt med ett riktigt domännamn?

Idag lyssnade jag på Trendstefan som berättade om trenderna vi ser detta år. Som antropolog (fniss, tycker alltid det låter så seriöst) så tyckte jag förstås det var väldigt intressant att höra om vilka trender som finns och funderade lite på vad det säger om oss, vår samtid och hur det kommer påverka ursprunget av trenden. T.ex. var en trendspaning som Stefan Nilsson hade "Kelim kinship". Mycket handlade om mönster inspirerade av Kelim. Kelim är en typ av persisk matta som kan syfta till ett mönster eller en teknik, men bilderna vi såg handlade som sagt om mönster.

Det jag tänkte på var dels hur vi använder attribut eller uttryck ifrån vissa folkgrupper eller länder och använder dom i en annan kontext för att i slutändan tjäna pengar på det. Oavsett om syftet är att tjäna pengar på det eller inte så är alla konsumtionsvaror också just varor tänkta för konsumtion - någon säljer, någon köper och någon tjänar pengar på det. Ofta när det handlar om västerländska trender så vill man använda något som känns familjärt och som vi är trygga med, men liksom krydda det med något exotiskt eller okänt, men bara så pass mycket att det fortfarande känns familjärt och tryggt.

T.ex. tror jag väldigt många fler svenskar skulle gå till NK och köpa en matta i ett visst persiskt mönster, än gå till en matthandlare på stan som drivs av en man från mellanöstern och köpa exakt samma matta.

Samtidigt så ser jag inte nationer, kulturer, grupper osv, som separerade ifrån varandra eller något som är oföränderligt, självklart påverkas vi av varandra, vi lånar av varandra och inspirerar varandra - problemet är dock när samma grupp konsekvent använder en annan grupps attribut eller resurser för att profitera på den, men inte accepterar attributet i sin egen kontext. Begreppet "kinship" är också sjukt intressant, för vad ser vi som släktskap? Släktskap är ett sånt begrepp som vi tycker är så självklart men som vi har så svårt att förklara när vi ifrågasätter det. Vad betyder det egentligen?

Nog med samhällsvetenskap nu.

Det vi fick höra var trendigt förutom kelim kinship var Peter Pan (lite hjältetrend, Peter Pan räddar flyktingar och det finns ett drömskt fantastiland), han nämnde även initiativ från klädbutiker att samla kläder för återvinning (vilket jag skrev om igår) färgen svart och det jag blev glad av: Waste.

trendmässa stora trenddagen recycle vintage återvinning

Bland montrarna som fanns uppställda var det mycket som var upcycled, recycled och remade. Inredningsartiklar (lampor, krukor, mattor osv) som var tillverkade på någon form av återvinning. Härligt tycker jag som vill att vi ska sluta slösa, men problematiskt tycker jag som vet att trender får mot-trender och eftersom detta är så pass viktigt att det bör ses som en självklarhet så hoppas jag att det är en trend som kan få bli vardag. Tänk om allt vi handlade i butiker var tillverkat av återvunna material?

Vi fick också med oss en goodiebag med blommor från Blomsterfrämjandet, en städduk från Pure Effects (den goodien jag blev mest glad för, yay!), tapetprover (åh, så fina, ni ska få se) från Engblad & co och lite till. T.ex. ett mobilskal, också från Engblad & co. Jag hatar onödigt plast och onödiga prylar som man inte har användning av i goodiebags.

eco wallpaper, sthlm raw, rawfood, tapeter, hållbarhet

Jag hoppas att ni haft en fin tisdag och jag vill jättegärna höra vad ni tror blir årets trender och särskilt om miljö, waste och hållbarhet som en trend!

<3