Smyckesbranschen – hur hållbar är den?

DSC_2809.jpg

Vi tycks bli mer medvetna om hur pass skadlig vår klädkonsumtion är för vår planet, men hur bra koll har vi på smyckesbranschen?

Snart börjar vi köpa julkappar och en vanlig julklapp är smycken. När vi köper smycken är det dock svårt för oss som konsumenter att veta varifrån guldet kommer, tyvärr. Vi vet dock att en stor del tillverkas i Asien. Rapporter visar att arbetarnas rättigheter kränks bland leverantörer som säljer till bland annat Guldfynd och Albrekts guld. En kränkning mot arbetarna är genom att fackligt engagerade arbetare blir sparkade. Rätten att organisera sig fackligt är en av FN:s mänskliga rättigheter. Jag vet att det inte låter supersexigt att prata om rätten att organisera sig fackligt, men ha då i åtanke att det vi i Sverige tar för givet och kallar välfärd är sådant som vi nått genom tidigare generationers fackliga organisering. Rätten för arbetare att gå ihop och förhandla med arbetsgivare om arbetstider, ledigheter, semester osv är fundamental för att ett lands folk ska få drägliga livsvillkor eftersom arbete styr en så stor del av våra liv.

Men problemen är mer omfattande än så, i vissa delar av smyckesbranschen förekommer även barnarbete. I en rapport från Swedwatch släppte 2016 visar dom hur utbrett det är med barnarbete i gruvindustrin i Kongo. Vilket är fruktansvärt! Jag antar att ni sett filmen Blood diamond, visserligen en spelfilm men den illustrerar problemen väl om hur krig finansieras genom s.k. blodsdiamanter.

Hållbar smyckesbransch, silverringar från Kajsa Åman.

Andra problem som finns i smyckesbranschen är miljöfarliga utsläpp av kvicksilver och cyanid och att arbetarna utsätts för stora hälsorisker som bland annat stendammslunga. Stendammslunga har varit ovanligt i Sverige under många år men under dom senaste åren har det ökat. Sjukdomen, som även heter silikos, är obotlig och dödlig.

3 tips för dig som vill smycka dig hållbart:

  • Köp smycken second hand! Att köpa smycken begagnat är perfekt även för den som annars inte vågar sig på second hand. Det finns dessutom så mycket fint bevarade smycken från svunna tider.
  • När du köper nya smycken –  fråga i butiken varifrån materialen kommer och hur smyckena är tillverkade. Får du inga bra svar? Då skulle i alla fall jag undvika att köpa smycket.
  • Köp smycken från små företag som fokuserar på hållbarhet och har stenkoll på sina leverantörer. Vid fotograferingen lånade vi smycken från Kajsa Åman.

 

Etiska och hållbara smycken som tar hänsyn till miljö och sociala förhållanden.

 

Vill du läsa rapporterna om smyckesbranschen? Här hittar du Swedwatchs rapport och här har du Fair Actions.

Puss & kram från er favobloggare

 

Tack till Kajsa Åman för utlåningen av smycken.