Om reklam på bloggar och influencer marketing

img_3909.jpg

Att tjäna pengar i sina sociala medier, s.k. influencer marketing, är fortfarande lite weird och skämmigt i Sverige. Jag tror att det handlar om att folk tycker att man säljer ut sig, men med tanke på att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och alla måste överleva så säljer vi ju alla ut vår arbetskraft och vi gör det på olika sätt, men det vi ska prata om nu är vad lagen säger. Informationen är hämtad från Konsumentverket och Skatteverket.

Vad räknas som reklam?

Så här säger Konsumentverket:

Att mot ersättning göra reklam för ett företag eller dess varor och tjänster räknas som marknadsföring och omfattas därför av marknadsföringslagens bestämmelser.

Ersättning från företaget som vill att bloggaren ska marknadsföra företagets verksamhet eller produkter kan bestå av: Pengar, en vara, exempelvis ett klädesplagg, en tjänst, exempelvis ett frisörbesök eller någon annan kompensation. Alltså om jag som bloggare får pengar eller t.ex. produkter från ett företag för att skriva om produkten/tjänsten så räknas det som marknadsföring.

Reklam måste annonsmärkas. Den som läser min blogg måste veta när något jag skriver om är reklam och därför bör jag som bloggare tydligt märka upp inlägg som är annonser. Att skriva en hashtag räcker inte.

Här har jag dock sett en del knepigheter. Det finns bloggare och andra som hetsar andra sina läsare mot att anmäla andra bloggare som skriver om produkter, utan att veta huruvida det skett en ersättning eller inte. Bloggare kan, precis som vem som helst, vilja rekommendera en vara (eller för den delen kritisera) utan att det skett någon ersättning. Det är helt okej och räknas inte som marknadsföring.

Så vad säger Skatteverket?

Skattereglerna är som sådana att den som får ersättning för att ha utfört ett arbete ska skatta på ersättningen. T.ex. om jag får en hårförlängning gratis från en salong som vill att jag ska skriva om salongen och deras behandlingar ska jag redovisa detta till Skatteverket som ersättning.

Vad tycker jag?

Jag önskar att fler får reda på och förstår vad detta innebär. Precis som företag är trötta på att bloggare "tigger" varor så är vi bloggare sjukt trötta på att företag förväntar sig att vi ska skriva om deras produkter och tjänster utan ersättning. Det är vanligt att företag vill ge bort saker i syfte att man ska skriva gott om det dom säljer, men för mig som bloggare innebär det att jag måste skatta (på varans marknadsvärde) för att ha gjort ett arbete (skrivit om varan). Jag blir alltså tvungen att betala för jobba. Inte en jättebra deal. Många bloggare är kreatörer med små inkomster från olika frilansuppdrag och en del sponsrade inlägg och vi måste också betala hyra, mat och räkningar. Jag önskar att fler företag förstod detta, tills lagen uppdateras för att passa in i dagens annonssamhälle.

Puss!

 

LivsstilAlejandra CerdaComment