Om hudfärg och Skincitys hudtest

Skärmavbild-2017-09-12-kl.-22.06.40.png

Förutom att jag älskar hudvård och tycker det är döhärligt smink, så är jag också examinerad socialantropolog, feminist och antirasist. Jag får ofta frågan om vad en socialantropolog gör och det är svårt att förklara, men jag ska försöka kort: Vi pluggar normer, beteenden i sociala grupper och kulturer inom grupper. Du kan specialisera dig på olika områden, allt från medicin till husbilssemestrar, men du gör det med ett antropologiskt sätt. När du läst antropologi har du även läst migration, genus och andra ämnen, men som sagt, ur ett antropologiskt perspektiv. Förutom att jag har en fil.kand. i socialantropologi så har jag även läst statsvetenskap, sociologi och närliggande ämnen i USA - det betyder att jag är rätt bra på att analysera, problematisera, uppmärksamma och förstå normer och kulturella beteenden och det är ett perspektiv jag har med mig även när jag sysslar med skönhetsprodukter. (Jag skriver för övrigt gärna mer om konsumtion, normer, kapitalism och skönhet anytime, om det är något som intresserar er!) För ett par dagar sen diskuterades det i en grupp på Facebook som jag är med i, Beauty & Bullshit (världens bästa skönhetsgrupp), om Skincitys hudtest och hur felaktigt och stereotypt det var.

I sitt hudtest hade Skincity bland annat skrivit att personer med mörkare hudfärg än vit inte bränner sig solen, vilket är fel. Alla kan bränna sig och alla bör undvika att bränna sig eftersom att vistas oskyddat i solen ökar risken för hudcancer. Detta är superviktigt! Jag vet kids som har mörkare hudfärg än vit som inte fått solkräm av personalen på sin förskola, för att personalen tänkt att dom inte kan bränna sig, vilket såklart ger ungen en känsla av att vara utanför, vara annorlunda och inte tillhöra normen - och dessutom sätter ungen i en risk för att bränna sig.

I testet hade Skincity också likställt hudfärg med nationalitet, alltså att personer med denna hudfärg kommer från detta land och gett exempel - och så är det ju inte förstås. Nationalitet är något man kan födas in i, få under sin livstid, byta eller bli av med och hänger inte ihop. Det finns såklart svarta britter och vita chilenare osv.

Det som jag tyckte var värst var också att dom skrivit ut länder eller regioner, t.ex. Indien och Skandinavien, men bara skrivit Afrika i beskrivningen om mörk och svart hudfärg. Afrika är inte ett land, utan en kontinent med många länder i - och alla som är födda i Afrika, bor i Afrika eller har föräldrar som är födda i Afrika har inte samma hudfärg. Hudfärgerna i kontinenten Afrika sträcker sig över ett helt spektra. Det finns inte en "Afrikansk hudfärg".

Med anledning av denna diskussion är jag med i p3-Nyheter idag och kommenterar testet. Annica Forsgren som är grundare av Skincity ber om ursäkt och verkar ha tagit till sig - eller vad tycker ni?  Tycker ni att Skincity borde svarat annorlunda?

Ni kan lyssna på klippet och läsa mer här.

http://sverigesradio.se/embed/publication/6600959

<3