Huskurer mot förkylning

Igår när jag somnade kände jag att nu jäklar är årets förkylning på gång. Dags att rusta upp med bästa huskurerna!

Ingefära! Har nästan alltid färsk ingefära hemma. Supergott att riva ingefära och blanda i sallad tillsammans med citron, olivolja och salt. Supergott med t.ex. nykokta linser och massa citronsaft. Har man chili hemma är det alltid gott att blanda i det med. Eller koka upp vatten, lägga i en bit ingefära, låta dra, pressa i citronsaft och honung. Eller vatten, grönt te, havremjölk och honung. Extra bra med havremjölk (eller annan växtmjölk) när det är förkylningstider eftersom man inte blir slemmig i halsen av det som jag tycker man blir med komjölk. Gott att skära av en bit ingefära och tugga lite på också. Ingefära ska dessutom vara bra för rösten, fick jag lära mig när jag sjöng.

Citron! Som ni läste ovan. Citron - vilken grej! Älskar citron. C-vitamin hjälper immunförsvaret som behöver lite extra stöd vid förkylningar. Dessutom tycker jag att det sura gör att man känner sig lite lite piggare och lite lite fräschare både när man har ont i halsen och känner sig varm och hängig.

Eukalyptus! Jag vet inte hur pass lätt det är att få tag i eukalyptus i Sverige eftersom jag alltid får det av min farmor när hon kommer hem från sina årliga resor till Chile, men får du tag på det så är det super vid förkylning. Torkade blad läggs i kokande vatten, sedan kan du andas in ångorna och dricka det som ett te. Att andas in ångorna är bra när man är hostig och täppt och teet är gott med citron och honung.

Badkar! Bada badkar med olja. Vill du bara bli mjuk och låta kroppen vila kan jag tipsa om vanlig ekologisk kokosolja eller olivolja. Känner du dig trött och täppts och vill du känna dig lite piggare tycker jag Maria Åkerberg Shower and bath oil är bra. Innehåller eukalyptusolja så den har den friska doften som rensar luftvägarna.

Vila och vatten!

Blir du rastlös i din vila kan jag tipsa om dokumentären En syrisk kärlekshistoria som finns på SVTplay just nu. Jag tycker det är viktigt att se allt det andra än Sveriges mottagande av flyktingar och deras asylstatus när vi talar om Syrien och flyktingar, t.ex. vad som händer med kärleksrelationer.