Gina Tricot har gått vilse i The Way

Gina Tricot var företaget som mer eller mindre introducerade begreppet "nyheter varje vecka". Förra veckan spred Gina Tricot en musikvideo med namnet The Way där Cissi Fors dansar runt i turban och sjunger om hållbarhet. Låttexten innehåller ord som sustainable och organic som ska få tittaren och konsumenten att tro att Gina Tricots kläder är schysst tillverkade. Iklädd denimkläder och attribut som associeras till Indien sjunger Cissi Forss om hur Gina Tricot kanske inte är där än men försöker ge skenet av att dom i alla fall gör något.

Smutsig transparens

Transparens, alltså att ett företag är självmedvetet och genomskinliga med sina brister, är något som bistånsdsorganisationer och medvetna konsumenter uppskattar. Det visar på att företaget tar frågorna på allvar och gärna vill ha medvetna kunder. Gina Tricot ger sken av att vara självmedvetna med textraderna, men det företaget lyfter som framgångar betyder i själva verket ingenting. Johanna Nilsson, min fellow hållbarhetsbloggare, skrev ett inlägg där hon går igenom kriterierna för ekologisk bomull bland annat. Läs gärna det inlägget.

the way sustainability fashion

Ny rapport kritiserar Gina Tricot

Nyligen släppte min gamla arbetsplats, Fair Action, en rapport som handlar om om risker för brott mot mänskliga rättigheter i klädindustrin. I rapporten står det bland annat om hur syriska flyktingar, som såklart är i en väldigt utsatt situation, får en lön som är lägre än minimilönen. Dom utnyttjas helt enkelt. Vet ni vilka som är utpekade? Yes, Gina Tricot! Tillsammans med KappAhl m.fl. I rapporten har Fair Action kollat på situationen för syriska flyktingar i Turkiet, där väldigt mycket denimproduktion sker. Att Cissi Forss i videon har på sig just denimkläder är förstås inte en slump. Såklart att Gina Tricot vill att vi ska associera deras jeans med hållbarhet för att dra fokus ifrån kritiken.

Utnyttjande av den indiska kvinnan

Indien är ett land som använts av västerländska klädföretag till väldigt låga kostnader länge. Inte bara Indien är ett vanligt produktionsland, även Kambodja, Kina och Burma är länder där kvinnor sitter och syr plagg vi köper på Gina Tricot och H&M m.fl. för inga pengar alls. Att Cissi Forss glatt skuttar runt på bomullsfält där fattiga indier utnyttjas är sjukt provocerande, ni förstår ju varför. Att dessutom använda ett bildspråk, koreografi och kläder som flörtar med Bollywood-dansen (så som vi känner till den i väst) får mig att undra om Gina Tricot bott under en sten dom senaste 10 åren. Den indiska kvinnokroppen har utnyttjats och exploaterats av västvärlden genom klädproduktion länge - att Gina Tricot genom sin musikvideo försöker legitimera detta med en musikvideo... Det är fan vidrigt. Jag känner fasen no mercy för företag som så medvetet vilseleder konsumenter istället för att ta tag i sin produktion och göra den hållbar på riktigt. Gina Tricot, ni har gått vilse om ni ens hade någon väg.