Bristen på mångfald i bloggvärlden

1G9A0220.jpg

I dagarna gick Influencers of Sweden ut med listan över vilka som nominerats till priser. Galan ska hållas i oktober och jag var projektledare för den till en början, men har klivit av det uppdraget.  Musikjournalisten Ametist Azordegan kritiserade InoS för att listan över dom nominerade var väldigt vit. Vilket den är och vem som helst som inte leker färgblind kan se. Faktum är att det är normativt när det kommer till fler parametrar, men det här är inget specifikt för Stora Influencerpriset eller InoS. Bloggvärlden är, som så många andra branscher, en klubb för inbördes beundran. Vilka som bjuds in till poddar, att göra colabs osv är personer som känner andra. Det är inget konstigt i det egentligen, vi umgås ju gärna med folk vi redan har någon kontakt med. Dessutom anser jag inte att man kan utkräva ansvar från privatpersoner eller enskilda företagare att arbeta för jämlikhet, men jag tycker man är rätt keff om man inte gör det.

Alejandra Cerda influencer marketing mångfald

Foto: Nora Cederin

Jag har alltid känt mig utanför normen när det kommer till mitt bloggande. När jag besöker events och mässor för bloggare inom skönhet eller hållbarhet är jag ofta den enda med utomeuropeiskt ursprung, som det brukar kallas. Jag är också den enda som diskuterar skönhet, rasifiering, hållbarhet och feminism på det sätt som jag gör. I sammanhangen jag befinner mig i är det ofta en väldigt vit medelklass och kvinnor runt 30-40 med barn som finns. Och det är helt okej för mig att inte vara som dom och varumärkesmässigt hittar jag min styrka som bloggare men jag är fortfarande utanför normen.

Problemet ligger inte i huruvida man är i eller utanför normen utan att normbrytare osynliggörs. Det finns fler som förtjänar att lyftas men som glöms bort. Jag skulle tycka det vore gött om fler blev medvetna om det och uppmärksamma på normer, för kunskapen bland bloggare verkar skämmigt låg.

En kram till Rättviseförmedlingen som snappat upp detta och påbörjat en lista över influencers som bryter mot normen. Gå in och kommentera så att fler upptäcker andra influencers.

Hur tänker ni att vi kan bredda branschen när det kommer till vilka som får synas?

Puss från er gullis