Smink mot ångest

6241769360_img_2375.jpg
Att sminka sig som distraktion

Jag har nämnt det lite förut men jag har haft paniksyndrom med agorafobi sen jag var i mina tidiga tonår. När man har det är man extremt uppmärksam på allt som känns i kroppen, för man är fobiskt rädd för att få en panikattack. Det innebär att man är känner av direkt om hjärtat slår lite snabbare eller hårdare, man blir orolig när man känner hunger, mättnad, huvudvärk och andra sensationer i kroppen som kan vara triggande för en, för att man tror att man kommer få en panikattack. Vad som hjälper väldigt, väldigt bra när man är orolig eller har en panikattack är att göra mindfulnessövningar, eller att distrahera sig och här är smink en så himla bra grej.

Har du aldrig gjort en mindfulnessövning? Jag länkar en här.

Efter gårdagens händelse i Stockholm vet jag att fler än mig som är oroliga av sig sedan tidigare får ännu mer problem med t.ex. kollektivtrafik. Och till er vill jag bara ge en stor kram. Till er som inte tillhör skaran ångestpersoner vill jag be er att ta hand om oss och var tålmodiga.

Och här kommer smink till användning som superbra distraktion. Har du mycket ångest är det svårt i början, men ge inte upp, var förlåtande mot dig själv och fortsätt fokusera.

Mindfulness makeup

Jag gjorde såhär:

Började med att duscha. Rakade benen noggrannt. Det är viktigt att göra allt noga och i detalj. Känna efter hur det känns att löddra tvålen mellan händerna, är det mjukt, är det lent, är det halt, hur känns det på huden? Sedan smörjde jag in mig med en olja. Jag valde en olja för den är det jag har som luktar godast och är lenast. Efteråt la jag en ansiktsolja över hela ansiktet. Den jag använder är från Loelle och är en blandning av arganolja och kaktusfikonfröolja. Jag la basen som vanligt med min Nvey Eco-foundation och pudrade över med ett pressat puder från samma märke. En stor fluffig puderborste gör susen att smeka sina fina kinder med. Dra med mjuka drag. Jag hämtade sen en mjuk ögonskuggeborste och en skugga från Maria Åkerberg som jag nyligen köpt. Och där satt jag. Jag la på skugga över hela ögonlocket, blendade, tog lite mer, tog en annan borste och lät den glida över ögonlocket mjukt. Känn stråna röra runt färgen och se hur färgen mattas ut. Gör om och gör om igen. Efter ett tag märker du att du fokuserar mer på ögonskuggan än på det som river i dig. Ibland tar det lång tid, ibland går det snabbt, men kom ihåg att ångest alltid går över.

 

Ta hand om varandra.