30 dagar av egenkärlek: Dag 4

7516754096_IMG_3256.jpg

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag alltid föredragit fysiskt lugna aktiviteter framför fysiskt ansträngande. Ett annat minne från min barndom i Skarpnäck är från biblioteket. Jag och pappa brukade gå dit tillsammans och lämna skriksystrar hemma. Pappa satte sig hörnan med tidningar och läste dagstidningar på svenska och spanska, medan jag gick runt i ungdomshyllan och letade efter en ny Bert-bok eller något lite lagom spökigt. Jag läste ofta och mycket. Ibland läste jag högt för pappa när jag skulle sova, som var trött efter att ha nattat mina småsystrar, men ändå ville titta till mig. Han la sig bredvid mig i sängen och jag läste ett kapitel ur den bok jag läste för tillfället. Sedan sa han gonatt och jag fortsatte läsa eller la mig och lyssnade på musik.

Dom senaste åren har mitt läsande minskat, trots att jag älskar det. Jag har försökt plocka fram böcker och bullat upp med kuddar och te, men har snabbt tappat fokus eller somnat. Min hjärna har hela tiden varit på högvarv och jag har påbörjat 40 tankar innan jag hunnit läsa första stycket. Det fina med att läsa är att det är en upplevelse som man får ha för sig själv, men som man kan dela med andra – om man vill. Att få se hur andra leker med ord, lära sig nya ord, förstå vad som står mellan radera, fnissa åt en fyndig formulering eller få gåshud av en fin beskrivning är så himla fantastiskt. Jag önskar att alla fick uppleva detta.

Ett delmål jag har under hösten, förutom att ge mig själv omtanke och kärlek varje dag, är att läsa ut två böcker jag påbörjat. Böckerna fick jag från min vän Madeleine, som fotat mig och dessa är Comedia infantil av Henning Mankell och Jemen är bra av Tanja Holm. Jag rekommenderar bägge varmt och ska nu krypa ner i sängen och fortsätta läsa med en kopp te.