Vi kan inte shoppa oss ifrån cancer

IMG_6867.jpg

Fuck konsumtion mot cancer

Under oktober månad uppmärksammas cancer. Rosa bandet säljs i kassorna i mataffären och en mängd olika hygien- och skönhetsprodukter byter tillfälligt förpackning till rosa för att företaget vill visa att dom stöttar den s.k. kampen mot cancer.

Cancer är en fruktansvärd sjukdom. Den har många olika former och vi alla känner någon som förlorat någon i cancer, eller så har vi själva förlorat någon närstående. Vi kan inte göra något för att skydda oss eftersom det är svårt att peka ut enstaka orsaker, även om forskning har visat att vissa beteenden som rökning ökar risken för lungcancer. Att det behövs mer forskning på området är självklart, precis som det är lika självklart att vi inte kan konsumera oss ifrån denna sjukdom.

Ingen vinner och ingen förlorar mot cancern

Därför blir jag extremt provocerad av att se dessa tuber, burkar och prylar med rosa bandet-loggan på och vill bara skrika: SLUTA KONSUMERA SÅ JÄVLA MYCKET! För ett som är säkert är att lägga på en krona på att köpa massa prylar vi inte behöver (med tveksamt innehåll) hjälper absolut inte mot någonting. En till sak som stör mig något otroligt är att vi faktiskt inte kan bestämma vem som ska “vinna” mot cancern och vem som ska “förlora”. Att bli sjuk i cancer är inte att vara med i en tävling, det är inget du kan öva dig inför och egentligen inget du varken kan vinna eller förlora.