Varför är det så svårt att göra rätt? Om klädindustrin

Varför är det så svårt att göra rätt? Om klädindustrin

Den 24 april 2018 kollapsade en fabriksbyggnad i Rana Plaza i Bangladesh och 1138 personer dog. I byggnaden fanns fem textilfabriker som sydde kläder till våra största klädmärken, bl.a. H&M och Lindex. Över 2000 personer skadades och lever fortfarande med men efter att ha legat inklämda i rasmassorna. Några av dom skadade förlorade kroppsdelar och har hemska minnen förknippade med platsen Rana Plaza. Olyckan hade kunnat undvikas. Fabriksägaren kände till i vilket dåligt skick byggnaden var och flera av arbetarna hade uppmärksammat. Katastrofen ledde till att västvärlden reagerade och denna vecka varje år är det Fashion revolution week, ett superbra initiativ!

Anledningen till att katastrofer som denna sker är i slutändan att fabriksägare vill hålla nere sina kostnader. Företagen som är bland annat H&M och Lindex, alltså våra vanliga svenska klädkedjor, låter sina kläder tillverkas i länder med hög fattigdom och låga löner, dom använder leverantörer som sparkar sina anställda ifall dom organiserar sig fackligt eller klagar när dom påtalar säkerhetsbrister eller andra arbetsmiljöproblem. Det är inte heller en slump att dom inte äger sina egna fabriker eftersom det gör dom mer flexibla att snabbt kunna byta leverantör (vilket förstås gör att fabriksägarna är oroliga att mista sina kunder och alltid konkurrerar med att ha dom lägsta priserna. Sedan globaliseringen har klädindustrin blivit en riktigt smutsig industri.

upload.jpg


Och hur bra koll har vi som konsumenter? Vi köper (både bildligt och bokstavlig) idén om konsumtion som egenkärlek; vi unnar oss en billig t-shirt, vi unnar oss en klänning i dålig kvalité (den var ju ändå så billig) och sedan vi använder knappt plaggen vi köper. Shopping är en hobby, en sysselsättning, ett tidsfördriv och inte något vi gör för att vi måste ha kläder på kroppen. Ingen skam på den som älskar kläder, jag gör ju också det, men jag önskar att det fanns en större transparens så att vi som älskar kläder visste vad vi faktiskt köper.

Det som gör mig mest förbannad är att jag vet att det är så många som vill göra rätt, men att det är så svårt att hitta kunskapen. Ni är SÅ många som messar mig på Facebook, mejlar mig eller frågar mig när vi ses om vilka märken som är schyssta, vilka företag är egentligen okej? Så jag VET ju att folk vill, men så är det så svårt att hitta informationen i butikerna, butikspersonalen i dom stora kedjorna är ofta dåligt utbildad när det handlar om produktionen och ärligt talat, alla har varken tid eller ork att sitta och forska på arbetsvillkoren i klädindustrin så som jag kan göra.

Till er som vill göra rätt men tycker det är svårt:

  1. Köp mindre, låna mer – Så är du på den säkra sidan
  2. Köp i en liten nischad butik för schysst mode (i Stockholm kan jag rekommendera Ecosphere och Adisgladis, i Göteborg finns butiken Thrive)
  3. Kika på lapparna, matchar prislappen innehållslappen?


Vill du ha fler tips? Häng med under veckan och följ mig på Instagram där jag postar varje dag om hållbar livsstil, ekologisk skönhet och annat som hör där till!