Vad hållbart mode har att göra med 1 maj

Idag är det 1 maj - en dag som är viktig för arbetarrörelsen. En dag då jag tycker vi ska tänka på, eller i vissa fall inse, hur mycket tidigare generationers klasskamp betytt för det vi idag tar för givet. Men vad har det med hållbart mode att göra? Häng med på en liten historielektion och varför hållbart mode är en fråga om att stötta en klasskamp.

Foto: Angelica Hvass

Foto: Angelica Hvass

Varför är första maj en högtidsdag?

1 maj är en röd dag, faktiskt den enda dagen förutom nationaldagen, som är röd utan ett religiöst motiv och brukar uppmärksammas med vänsterpolitiska demonstrationståg. På senare år har dessvärre svenska polisen blivit såna falska demokratiivrare att nazister (ja, på riktigt nazister) fått 1. tillstånd att demonstrera, 2. fått polisbeskydd. Bara det första är vansinnigt och ett hot mot den svenska demokratin. Glädjande är dock att, i skrivande stund, 25 nazister gripits idag. När jag fått frågan om varifrån mitt engagemang för hållbart mode kom så brukar jag säga att det är politiskt och att det hänger ihop med mitt engagemang för jämlikhet. Så här resonerar jag.

Den svenska välfärden

Sverige är ett land som har haft en god välfärd, något vi svenskar är väldigt stolta över. Det har inneburit, och innebär fortfarande till viss utsträckning bland annat: att vi har rätt att vara lediga från vårt arbete när vi får barn och sedan komma tillbaka till samma tjänst, vi har gratis tandvård tills vi blir 18 år, våra grundskolor, gymnasieskolor OCH universitet är gratis. Detta är möjligt för att alla svenska medborgare betalar, eller ja ska betala, skatt. Vi betalar in skatt till staten som sedan tillgodoser oss med vård, omsorg och utbildning. Alla ska ha rätt till detta oavsett hur gott ställt ens föräldrar har det eller inte. Detta är sådant som är självklart för varenda svensk att vi ska ha tillgång till, men det är absolut inte en självklarhet globalt. Hade jag fötts i Chile, det land som mina föräldrar flydde från, hade jag med största sannolikhet inte haft råd att utbilda mig till socialantropolog t.ex.

Föräldraförsäkring är inte en självklarhet

Den svenska välfärden har inte heller alltid funnits i Sverige, utan många av dom sociala försäkringar kom under 1900-talets andra hälft. T.ex. det som kallas föräldraförsäkringen kom 1974. När jag pluggade i USA för några år sen förstod jag hur unikt det är att vi har rätt till föräldraledighet. Flera av mina kursare var chockade över att höra att vi i Sverige har rätt att vara hemma med vårt barn fram tills att barnet fyller 18 månader. Det absurda var att den arbetsplats som i USA hade bäst föräldraledighet var inom militären (vilket är ett utmärkt sätt för deras stat att värva fattiga personer som annars inte har råd och på så sätt mer eller mindre tvinga in dom i att offra sina liv för nationen USA, men det är ett sidospår). Den samling socialpolitiska åtgärder som genomförts i Sverige under 1900-talet i syfte att motverka ojämlikhet (om bara rika personer kan plugga på universitet t.ex. blir det omöjligt för fattiga att skaffa sig en utbildning, ett välbetalt jobb osv) har varit arbetarklassens förtjänst. Det har varit politiska organisationer, feministiska organisationer och fackliga organisationer som aktivt kämpat och ibland gett sina liv för att alla människor ska ha samma rättigheter.

Varför mina konsumtionsvanor är politiska

När jag då säger att mina konsumtionsvanor och mitt engagemang för hållbart mode är politiskt så handlar det om just detta. Sverige är ett land som idag är rikt. Vi har en bred medelklass, vi är förskonade från naturkatastrofer som drabbar ekonomin och infrastrukturen och vi har inte varit i krig på väldigt länge. Det i kombination med tidigare generationers kamp har gjort att vi svenskar har alla förutsättningar för att leva i ett jämlikt samhälle egentligen. Nu gör vi inte det p.g.a. x, y och z. Men eftersom dom allra flesta i Sverige har kunskap och ekonomiska möjligheter till ett gott liv anser jag att vi också har ett ansvar. Jag kallar mig feminist och jag vill leva på ett sådant sätt som aktivt påverkar samhället till det bättre. Det innebär att jag inte vill att mina handlingar ska påverka andra kvinnor och andra marginaliserade grupper negativt och jag vill leva på ett sådant sätt att mina handlingar inte påverkar klimat och miljö negativt.

Facklig organisering är en mänsklig rättighet som kränks i klädindustrin

Eftersom jag vet att kläder som säljs hos stora klädkedjor som H&M, Gina Tricot, Zara, KappAhl och i princip alla fast fashion-märken sys av kvinnor som inte har rätt att organisera sig fackligt trots att detta är en mänsklig rättighet, utsätts för trakasserier när dom kräver basala rättigheter som ledighet och dessutom tjänar så lite pengar att dom inte har råd att köpa näringsriktig mat ser jag det som en självklarhet att bojkotta dessa företag. Jag tänker inte betala för att storföretag ska kunna utnyttja kvinnor, så enkelt är det. Vi måste backa våra systrar som befinner sig i en utsatt arbetarklass, även om vi inte kan se dom. Jag vill uppmana er till att bojkotta fast fashion och stötta andra kvinnors klasskamp. Stöttning kan ske genom att bl.a. bli medlem hos organisationer som arbetar med att granska företag som Fair Action. Du kan även läsa mer om facklig organisering i världen på Union to unions hemsida.

Vad tycker du? Vad har vi för ansvar?