Behind the scenes: Vad är en influencer?

En influencer är med och skapar ett kreativt sätt att marknadsföra ett varumärke på.

En influencer är med och skapar ett kreativt sätt att marknadsföra ett varumärke på.

Snart var det två år sen jag började frilansa på heltid och det är väl två år som är något av en magisk gräns – ska det bära eller brista? Jag börjar nå en punkt där jag kan slappna av lite i mitt frilansande och har lite att dela med mig av till dig som är nyfiken på hur det är att jobba som frilans inom kommunikation och kanske försörja dig som influencer. Jag hoppas du tycker det är intressant!

Vad är en influencer?

Jag har svårt att kalla mig själv för en influencer, utan brukar föredra att kalla mig för en frilansande kreatör, även när jag gör saker som Jandi Heart Eco och det beror på olika saker, bl.a. den negativa konnotation begreppet influencer har. Men vad är en influencer egentligen?

Influencer är ett låneord från engelskan och beskriver ett yrke som inte funnits särskilt länge, i alla fall inte i denna form. En influencer arbetar med marknadsföring och kommunikation och använder sitt eget personliga varumärke som verktyg och sina egna digitala kanaler för att nå en specifik målgrupp. Det har gjort att bloggare, youtubers och instagrammare med en tydlig nisch eller många följare har blivit uppvaktade av varumärken som vill nå deras följare och på så sätt har ett nytt marknadsföringssätt skapats.

Influencers dåliga rykte

Anledningen till att jag har haft svårt för att vara bekväm med att kalla mig själv influencer är för den, visserligen förlegade, bilden som många har av en influencer. Bland många som fortfarande inte är helt uppdaterade så är bilden av en influencer en person som säljer ut sin plattform till vem som helst som vill synas där till stora kommersiella varumärken och postar bilder med produkten som ska säljas i förgrunden. För mig som har flera vänner som arbetar som influencer inom olika nischer på del- eller heltid, inklusive mig själv, är det ganska långt ifrån sanningen. Visst finns det säkert en stor andel som kan posta lite vad som helst så länge dom får betalt för det, men dom allra flesta är väldigt måna om det innehåll som sprids genom deras kanaler.

Kläderna är från Starry eyes fashion – ett hållbart modemärke baserat i Göteborg.

Kläderna är från Starry eyes fashion – ett hållbart modemärke baserat i Göteborg.

Vikten av trovärdighet och kvalitet

Dessvärre är det inte bara gemene man som har dålig koll på hur man skapar ett bra influencersamarbete, även varumärken som väljer att arbeta med influencer har dålig koll ibland. För att nå ett framgångsrikt samarbete är det väldigt noga att man syns i rätt kanaler, hos rätt typ av influencer, som har den typ av följare som är ens målgrupp. I bästa fall inkluderar man influencern i ett tidigt stadie, eftersom många vill vara med och påverka innehållet som ska produceras för att det ska bli så konsekvent och trovärdigt som möjligt.

Exempel: Jag som bloggar om hållbarhet och minimalism behöver hålla mig till varumärken som också arbetar med hållbarhet och minimalism på något sätt. Det vore inte trovärdigt för mina följare och läsare om jag samarbetade med ett varumärke som står för andra värden än mina. Eftersom influencers tjänar pengar genom att vara just trovärdiga och konsekventa sitt eget varumärke så är dom allra flesta väldigt måna om att göra precis så här och därför vill man inte posta vilken bild som helst med vilken produkt som helst.

Fördelarna med influencer marketing

Kommunikationsbranschen letar hela tiden efter det nya sättet för att skapa kreativa annonser som folk faktiskt tittar på. Eftersom det finns en stor tröttma gentemot den traditionella typen av marknadsföring och många struntar i att kolla på reklam i TV t.ex. eller klickar bort reklamfilmer som spelas upp automatiskt i olika plattformar så har influencer marketing blivit viktigare. Det visar sig att folk hellre vill ha mer av en personlig rekommendation från någon dom upplever som en trovärdig vän, och det är ju precis detta vi med nischade bloggar och instagramkonton kan göra. Vi kan skapa kommunikation som är trovärdig, som vi står för och göra det bra. När jag skapat samarbeten med en kund så har jag pratat om vad dom vill få fram, skrivit, fotat, redigerat och gjort allt arbete – vilket jag personligen tycker är skitkul. Och kunden jag arbetar med vet då att dom som nås av innehållet faktiskt bryr sig eftersom dom litar på mig. Och det är den stora fördelen och vinsten med att arbeta med influencer marketing.

Följer du förresten mig på Instagram? Om inte får du hemskt gärna göra det. Du hittar mitt konto här.

Gillar du klänningen på bild? Missa inte min intervju med Mia Redemo bakom Starry eyes fashion.