Stora second hand-guiden | Stockholm

Jag vet att det finns ett ett behov efter en second hand-guide eftersom så många frågar mig om tips. I Stockholm och det finns rätt många riktigt bra, oavsett om du är den sofistikerade kavaj-personen eller den urspårade platå-människan. Här är mina favoriter, för dig som vill köpa snygga plagg i bra skick, spara pengar eller bara inte belasta miljön mer än nödvändigt.

Tips: Ta en heldag och börja överst i listan och beta av listan i ordning.

Pearl Second Hand – Hornstull. Var tidigare en Aplace-outlet men dom gjorde sedan genidraget att göra om butiken till en second hand. Här hittar du plagg från svenska märken som Carin Wester, BACK, Hope men sedan Fiffi Jenkins tog över som butikschef så hittar du även mycket snygga sneakers, FILA-tröjor och en del 90-talsromantiskt. Allt är utvalt att passa in i butikens stil och klädomsättningen går snabbt, så det är värt att titta in där ofta. Dam- och herrsortiment.

Deadwood – Hornstull. Deadwood drivs av dom trendigaste rockkillarna du kan tänka dig. Deras nisch är återvunnet läder och skinnjackor är deras huvudplagg. Det finns även en del second hand att matcha för den perfekta rockchica-stilen. Lite överprissatt i mitt tycke, men är du ute efter en perfekt skinnpaj är detta stället att leta på. Dam- och herrsortiment.

Ruth & Raoul – Zinkensdamm. På puckeln mellan Hornstull och Zinkensdamm hittar du en liten butik, lite avsides från allt annat. Ruth & Raoul är den perfekta butiken för dig som vurmar för 60-tal och svensk design. Här hittar du visserligen vintageklänningar från 40-90-tal men jag skulle nog säga att det jag förknippar mest med butiken är 60-talsstövlar, trenchcoats och annat från det galna 60-talet. Mycket speciella plagg och bra priser, ofta får du butiken för dig själv och personalen är väldigt hjälpsam. Dam- och herrsortiment.

Filippa K Second hand – Zinkensdamm. Gotta love pionjärer. Här hittar du tidigare kollektioner från Filippa K och några få utvalda vintage-accessoarer. Allt är snyggt uppradat efter färg, alla plagg är i fint skick och en del även i helt oanvänt skick. Här har jag fyndat en av mina bästa kappor, blusar och massa annat fint genom åren. Dam- och herrsortiment.

Judits Second Hand – Zinkensdamm. Ett stenkast ifrån Filippa K hittar du Judits Second Hand, en riktig gammal räv som säljer klassisk design som Prada, Mulberry och andra glammiga märken. En del från våra svenska designers som Acne, Whyred m.fl. finns också. Hit går du när du vill hitta något som är trendigt och av hög kvalitet. Lite mer damchict än hipster. Damsortiment. Men missa inte Herr Judits, en liten bit längre ner på gatan.

Röda Korsets Second hand – Mariatorget. Precis vid Mariatorget har Röda Korset en second hand-butik med utvalt mode. Här kan du fynda billiga plagg, som är i bra skick och inte alls som i deras andra butiker. Utvalt helt enkelt. Allt hänger i prydliga rader koordinerat efter färg. Här har jag hittat blusar från Weekday för typ 50kr. En favorit! Dam- och herrsortiment.

Emmaus vintage – Slussen. Om jag får tipsa om EN mer traditionell vintage-butik så är det Emmaus vintage. Visserligen utplockat efter lite glammigare märken, men känns tyvärr ändå ofta rörig. Du går ner i en källare med en brant trappa och det luktar som i en gammal second hand-butik men här har jag hittat den perfekta pennkjolen från Hugo Boss under femhundringen och massa snygga klänningar. En salig blandning av riviga 80-talsblusar från typ Prada och knappt använda plagg från Filippa K och liknande till bra priser. Dam- och herrsortiment.

Stadsmissionen Stockholm – Nytorget. Mellan Skanstull och Medborgarplatsen, nära Vitabergsparken, hittar du Stadsmissionen Stockholm som på senare år har shapeat upp sig till att bli en hippare butik. Dom har inte riktigt zoomat in på någon stil men brukar plocka fram märkesplaggen och hänga dom separat och sortera efter klädtyp. Billigt och faktiskt mycket bra. Dam- och herrsortiment.

Jag hoppas att denna guide var till någon hjälp och att ni vågar testa second hand. Det är så himla mycket bättre att använda sådant som redan tillverkats än att köpa nyproducerat. Låt plaggen få lite längre liv och, surprise, du sparar pengar.