Städa ur plasten ur badrummet
upload.jpg

30-dagarsutmaningen jag gav mig på har nått hållplats: Badrummet! Precis som i köket har jag nu blivit medveten om hur mycket som faktiskt är av plast. Alltifrån duschdraperi, rakhyvel, tvålpump till tandborste, städgrejer och badrumsmatta (?) – men jag har hittat plastfria alternativ till mycket.

Det första jag gjorde var att byta ut min tandborste till en Humble brush [adlink]. Humble brush gör tandborstar i trä som du kan kompostera! För några år sen när jag testade Humble brush smakade borsten pest, jag kontaktade deras kundservice och det visade sig att träet fick den smaken under en viss period av vädret, vilket företaget som då var ganska nytt inte visste om. Jag fick en förklaring och blev ersatt med fyra tandborstar som smakade normalt och fick superbra, transparent, kommunikation och sedan dess har jag gillat det företaget.

Det andra jag bytte ut i badrummet är också något jag använder (i princip) dagligen. Jag har länge varit nyfiken på att testa en sån där gammaldags rakhyvel som är helt i metall såg jag tillfället nu. Tidigare har jag varit orolig för att dom ska vara lättare att skära sig med, men med tanke på hur illa jag skar benet på en engångshyvel för inte så länge sen så kändes det ändå värt. Och den är faktiskt inte alls svår att manövrera. Nackdelen är att den är lite tyngre i handen, samt har kortare handtag än vanliga rakhyvlar, vilket kan vara knepigt i vissa vrår av kroppen, men annars funkar den superbra. Och är som sagt helt i metall vilket gör att den håller mycket längre och ingen plast används alls.

Sedan har jag bytt ut pumptvålen i plastförpackning mot en fast tvål som säljs helt utan förpackning. Det finns många olika varianter av denna typ av tvål. Dom är oftast helt naturliga och med högt innehåll av ekologiska ingredienser och dom säljs i hälsokostbutiker, men finns även i andra butiker. Granit har en fin olivtvål [adlink] med snöre.

Men den största utmaningen var resten av alla hygien- och skönhetsartiklar. Tandkrämstuber, ansiktskrämer, foundationtuber, rougeförpackningar, läppstift, tandtråd och allt annat man har i badrummet. Här har jag helt enkelt bara rensat allt jag kan och ersatt med andra varianter.  I ett senare inlägg tipsar jag specifikt om smink som varken innehåll eller förpackning innehåller plast. Håll utkik efter det i helgen!

Ska du göra en rensning själv föreslår jag att du börjar med dom sakerna i badrummet som du använder oftast, t.ex. tandkräm och rakhyvel. Sådant som förbrukas mer sällan, typ badrumsmatta, kan få vänta tills den är nernött och ändå skulle bytas ut.

Undrar du varför jag håller på med min plastrensning? Det kan du läsa om här.