Hållbart mode i Göteborg: Starry eyes fashion

mia redemo

Hållbara one size-plagg i siden

Butikerna och modemärkena i Göteborg som fokuserar på hållbart mode tycks aldrig ta slut. Jag var helt enkelt tvungen att återuppta min intervjuserie. Jag har i olika sammanhang stött på Mia Redemo som driver Starry eyes fashion. Hon är varm och bubblig och pratar engelska med kaxig brittisk accent. Det är typ omöjligt att inte falla både för henne och hennes plagg.

Hej Mia! Vilken härlig butik du har. Du driver Starry eyes fashion i Göteborg. Jag har tidigare träffat flera andra modeskapare som är verksamma just i Göteborg. Hur kommer det sig att hållbarhet är så centralt här?

– Jag tycker att Göteborg är en väldigt kreativ stad och många kreatörer som är intresserade av samarbeten och av att kombinera kreativa uttryck. Om jag jämför med större städer som London och Stockholm, där jag tidigare bott, upplever jag att det är ett lugnare tempo och mindre prestige i Göteborg. Det är också en gammal arbetarstad där vänsterpartiet  och miljöpartiet är starka i många delar av stan och det tror jag kan vara en bidragande faktor till det mer” hållbara tänket” när det kommer till miljö, människovärde och företagande. 

IMG_7613.jpg

Dina plagg är ganska rymliga och du har inga storleksmärkningar. Vad är tanken bakom det?

– Märket består av one-size-plagg med omlottknytningar som formar sig efter den individuella kroppen och kimonojackor i olika längder. Alla plagg passar storlekar 34-44. För att varje plagg ska kännas unikt är tygerna är noga utvalda och i begränsade upplagor. För mig är det viktigt att fokus ska vara på att plagget ska passa kroppen och inte tvärtom. Under alla år som jag har jobbat i olika klädbutiker har jag mött kvinnor i alla dess former och från olika kulturer och det genomgående temat är: 
Jag har en konstig kropp.”
”Jag hatar X med min kropp.” 
”Jag vill inte synas.”

Detta kan inte fortsätta och med märket försöker jag bidra så mycket jag kan i kampen mot de ouppnåeliga mediala krav som finns och visa fler sorters kroppsformer, hudfärger och åldrar. 

IMG_7618.jpg
IMG_7615.jpg

 Hur tänker du kring materialval till dina plagg?

– För att utveckla och skapa en mer hållbar produkt tillverkas nu ungefär halva produktionen i återbrukat sari-siden från Indien. Sen använder jag även viskos som inte är ett ultimat hållbart allternativ men jag tycker att det är ett tåligt material som håller länge förutsatt att man tar hand om plagget och t ex minskar på maskintvätt och vädrar istället om det inte är smutsigt. 

– Kollektionerna sys upp i Sydostasien där jag skapat ett bra samarbete med två skräddarteam i Vietnam och en mindre familjeägd fabrik på Bali. Det minimala spilltyg som blir över används och görs till näsdukar och sjalar. Det resterande tyget skänks till olika nya användningsområden. 

Hur önskar du att modebranschen såg ut?

– Den pågående massproduktion och överkonsumtion som skapat en “slit och släng-kultur” är oerhört skadlig för miljön och framförallt de människor, som tillverkar produkterna västvärlden köper. De lever och arbetar under extremt dåliga förhållanden. Vi behöver sätta ett värde på de saker vi köper och människorna som gör dom. Sen vill jag se en mycket större representation av olika kroppar och hudfärger i media och på catwalk scenerna.

IMG_7641.jpg

Just nu hittar vi dig i pop up-butiken på Järntorgsgatan. Hur länge finns du där? 

– Jag har kontrakt på lokalen fram till årskiftet men nästa år är det lite osäkert då det är ett rivningkontrakt på byggnaden men förhoppningsvis blir Starry Eyes kvar på den här adressen lite längre. Annars finns alltid onlinebutiken i väntan på ny lokal!

IMG_7626.jpg

Passa på att besöka pop up-butiken på Järntorgsgatan 6 i Göteborg. Eller kika in på webshopen.