Snabbguide till hållbart mode för rookies

Det dyker upp frågor om hållbart mode i fler och fler sammanhang, så här kommer en snabbguide till dig som är en rookie men vill veta mer om hållbarhet inom klädindustrin – både problem och vad du som konsument kan göra.

Tre stora problemen i klädindustrin

  • Kränkningar av mänskliga rättigheter

  • Miljöovänliga material och tillverkningssätt

  • Storföretag som inte tar ansvar

Kränkningar av mänskliga rättigheter i klädindustrin

I klädindustrin är det framför allt kvinnor som syr kläderna som vi använder. Upprepade gånger har människorättsorganisationer slagit larm om hur sömmerskor arbetar i farliga byggnader, inte får tillräckligt betalt för att det ska nå en levnadslön (en lön som går att leva på), har korta och otrygga anställningsavtal (2-3 månader åt gången i flera år) samt blir trakasserade eller får sparken om dom går med i ett fackförbund. Detta är sådant som specifikt är uttalat i FN:s förklaring om dom mänskliga rättigheterna.

Vad du kan göra som konsument: Ta reda på hur, var och vem som tillverkat plagget du tänkt köpa. Fråga butikspersonalen och kika gärna online. Bra sökord för Google är ethical fashion och Fairtrade.

Jeans från Kings of Indigo, topp från Casa Vintage.

Jeans från Kings of Indigo, topp från Casa Vintage.

Miljöovänliga material och tillverkningssätt

När det kommer till material och tillverkningssätt finns det väldigt mycket att säga, men här kommer problemen i korta drag. I Sverige älskar vi skor och accessoarer, ofta tillverkade i läder. Problem som finns för läderprodukter är att garvningsprocessen – som görs med krom – är extremt miljöskadlig och farlig för människor. När lädret garvas läggs stora djurhudar i bassänger med kemikalier, vid dessa arbetsplatser har man rapporterat om barnarbete och undermålig skyddsutrustning. T.ex. har man kunnat se barn stå i bassänger fulla av kemikalier och arbeta på djurhudarna med bara fötter.

Ett annat material är bomull som kräver väldigt stora mängder vatten och bekämpningsmedel. Och sedan har vi denim som är bomull som färgats och behandlas för att få rätt slitningar. Många jeans tillverkas i Turkiet därifrån det rapporterats om hälsofaror för arbetarna i form av stora risker och fall av dammlunga. Dammlunga är en sjukdom som gör att lungorna förhårdnas som en konsekvens av farlig luft som personen andats in. Det är en sjukdom som fanns oftare förr i Sverige men har blivit ovanlig eftersom vi förbättrat arbetsvillkoren i dessa yrken. Men våra svenska företag handlar ifrån leverantörer med dåliga arbetsvillkor där arbetare, inte sällan har det varit flyktingar som arbetar med jeans eftersom det varit det enda jobb dom kan få och dom redan befinner sig i en utsatt situation.

Vad du kan göra som konsument: Även här kan du fråga i butiken om var och av vem plaggen, skorna eller accessoarerna är tillverkade, men du kan även välja material medvetet. Om du köper bomull så välj GOTS-certifierad bomull (ekologisk), men det finns mindre miljöbelastande material så som kupro/cupro, tencel och linne.

Storföretag som inte tar ansvar

Här ska jag fatta mig kort. Klädindustrins vinnare är få, men dom är rika som troll. Globalt sett så är vårt svenska företag H&M det näst största (allra störst är spanska Inditex som äger varumärken som Zara och Massimo Dutti). Dessa företag vet vad som försiggår och har fått påtryckningar i många år, men som ni vet så skiter den kapitalistiska marknaden fullständigt i mänskliga rättigheter och miljöproblem.

Vad du kan göra som konsument: Bojkotta skiten och berätta det för företagen. Vill du inte bojkotta kan du visa att det är viktigt för dig att dom tar ansvar. Mejla dom, fråga i butiker, skriv till dom på Facebook och se till att dom fattar att det är allvar.

Nästa inlägg tänkte jag ska vara ett tipsinlägg på hållbara varumärken. Är det något särskilt du vill läsa om?