Sluta tvätta dina kläder

Bomull ska tvättas i 60 grader för att bli rent.

Bomull ska tvättas i 60 grader för att bli rent.

Desto mer jag kommit att lära mig om klädproduktion, ju mer har jag lärt mig om klädvård. En stor skillnad med att köpa kvalitetskläder som är schysst tillverkade i material som håller är - till skillnad från fast fashion - hållbara i ordets rätta bemärkelse. Man blir faktiskt lite av en materialnörd ju mer man lär sig. Själv är jag långt därifrån för det finns så mycket mer att lära men en del saker har jag snappat upp och vill dela med mig av.

Få kläder som håller länge – tvätta mer sällan

Tvätta mer sällan

Varje gång vi tvättar våra plagg slits det i tyget. Här kan även en glad amatör märka stor skillnad på material och tillverkning. Ett plagg som efter en tvätt tappat formen eller färgen helt kommer inte hålla särskilt länge i garderoben, medan dom plagg som är tillverkade på ett hantverksmässigt sätt faktiskt tål slitage bättre. Men överlag bör du tvätta dina kläder mer sällan. Dessutom befinner vi oss just nu i en tid där klimatet förändras väldigt snabbt och Sveriges grundvattennivåer är låga. Troligen blir det vattningsförbud även i år på flera ställen i landet, så det är lika bra att få in rutinen att tvätta mer sällan redan nu.

Vädra!

Ull- och sidenplagg mår särskilt bra av att inte tvättas alls, utan istället vädras. Har du en balkong eller trädgård kan du lätt hänga ut dina plagg för vädring. Bor du inte så att du har tillgång till balkong eller trädgård kan du passa på att hänga upp ditt plagg i fönstret så att det vädras samtidigt som du vädrar i lägenheten.

Använd linnevatten

Linnevatten är något som användes mer förr men som är på väg tillbaka. Dessutom finns det nya innovationer på området, ett exempel är Laundry society som skapat en spray som inte bara ger en fräsch doft utan faktiskt dödar bakterierna på dina plagg. Andra märken att kolla in är L:A Bruket, Gröna Gredelina och Washologi.

Alejandra klädvård

Bonustips!

  • Bomull bör tvättas i 60 grader för att bli rent.

  • Ull behövs i princip inte tvättas alls utan du kan med fördel bara rengöra där du har fläckar.

  • Mangla dina bomulls- och linnestextilier så håller dom sig rena längre.