Minimalist på 30 dagar: Släng ut TV:n genom fönstret

IMG_9157.jpg

Har du alltid drömt om att bete dig som en kändis på 90-talet? Idag ska vi leka rockstjärnor och kasta ut TV:n genom fönstret. Nej, jag skojade, det ska vi verkligen inte göra. Däremot ska vi gå igenom elektronik vi inte längre använder eller behöver.

Vad har du för elektronik du inte använder?

Även vi som inte är ute efter det senaste inom teknik brukar upptäcka att vi har massa elektronik som inte används. Hemma hos mig har jag haft gamla CD-spelare, wifi-högtalare, sladd-högtalare, TV, mobiltelefoner och annan elektronik jag egentligen aldrig använde. Men även stavmixrar, brödrostar, fritöser, hårtorkar, plattänger… Ni hajar. Vi har mycket elektronik i våra hem. Sedan har vi ju allt vi inte pluggar in i väggen men som ändå hör till denna kategori och då tänker jag på ficklampor, klädavnopprare och gud vet vad vi har i våra gömmor. Nu är det dags att rensa!

Vad gör man med gammal elektronik?

Ge bort

Jag har inte haft TV hemma på massa år. Till en början var jag orolig att det skulle kännas tomt och ensamt (faktiskt tänkte jag så). Jag hade för vana att sätta på TV:n och låta nyhetsmorgon surra i bakgrunden på morgnarna och på kvällen medan jag lagade mat gillade jag att lyssna på något. Men egentligen tittade jag sällan på TV:n. Så min TV gav jag till min farmor för ett gäng år sen, vilket hon blev superglad för. Har du ingen farmor som vill ha din TV ska du förstås ge allt till second hand t.ex. Myrorna.

Sälj

Högtalare, köksvåg och sådant som fungerade såldes på Tradera genom Sellpy för en liten peng. Sellpy lägger upp grejerna åt en och så delar man på vinsten. Orkar du lägga upp annonser själv så tjänar du mer på det. Har du grejer av mer värde kan du lägga upp en annons på Blocket och förhoppningsvis tjäna in en slant. Här måste jag även lyfta Pantaluren som jag sålde mina gamla mobiltelefoner till. Jag hade inte särskilt fungerande eller nya mobiltelefoner så det blev inga stora summor men varje slant behövdes. Tror jag totalt fick närmare 1000kr för tre gamla mobiltelefoner. Pantaluren köper gamla telefoner och säljer dom vidare eller återvinner beroende på skick.

Var återvinner man elektronik?

Men resten då? I Sverige finns det återvinningcentraler som tar hand om elektronik på rätt sätt. Dessa finns mer eller mindre tillgängliga beroende på var. I Stockholm finns t.ex. mobila enheten som är en lastbil som åker runt i olika områden och plockar upp gamla prylar. Det bästa är egentligen att googla återvinningscentral och orten man bor i för att hitta rätt. Själv undrar jag fortfarande hur det där med återvinningskort i Göteborg egentligen funkar…