Renovering av klädkammaren på det hållbara viset

Ni som följer mig på Instagram har sett att jag hela veckan slitit med att renovera min klädkammare. Jag är fortfarande inte klar så här kommer en halvtidsuppdatering.

Linoljefärg, kofot och rosa tak

hantverkar-jandi.jpg

Att få ner hyllplan från 60-talet

Det första jag gjorde var att låna en kofot av pappa för att få ner hyllplan och reglar som satt fast på väggarna. Det tog ganska lång tid för mig att riva ner själv och det var lite läskigt eftersom hyllorna var uppsatta med enorma spikar men belöningen var stor när jag äntligen fått ner allt. Nästa steg var att borsta av väggarna från spindelväv och annat bös. Sedan målade jag taket i kulören “Balett” med färg från Färgbygge som jag hade kvar från att ha målat om vardagsrummet. Både taket och väggarna var tidigare vita, men antagligen inte målats om sen huset byggdes så färgen var ganska dassig. Rosa tak gav klädrummet ett lyft direkt! Samtidigt som takfärgen torkade spacklade jag hålen i väggarna, i alla fall dom stora där det suttit spikar och skruvar. Jag tog också ner skenorna som var uppsatta i taket.

Att måla linoleumgolv med linoljefärg

Det är många som inte vet att linoleum är naturligt och miljövänligt och supervanligt som golv. För den ovane kan det se ut som plastgolv, men har du en gång lärt sig se hur ett linoleumgolv ser ut så kommer du känna igen det överallt. I min lägenhet ligger det en linoleummatta från 60-talet (tror jag). Den är i en dassig brun färg och har använts flitigt. För att minska på användningen av nytt bestämde jag mig för att måla linoleumgolvet och färgen jag valde är linoljefärg. Linoljefärg är helt naturlig, superfet och har använts i många, många år. Du kan, men du behöver inte, använda balsamterpentin för att tunna ut färgen. Jag valde att inte använda balsamterpentin eller något annat lösningsmedel och har lagt det första lagret av färgen, så tungt jag bara kunnat. Det är inte svårt men det tar tid och är ganska jobbigt att arbeta in färgen. Förhoppningsvis blir det supersnyggt.

linoljefärg.jpg

Att göra kaos och förvandla det till minimalistisk förvaring

Ja, detta är ju då mitt mål; att klädkammaren ska bli minimalistisk och rymma praktisk förvaring, men än så länge är det kaos. Tanken är att sätta upp väggskenor längs med kortväggen rakt fram och i skenorna hänga en klädstång och hyllplan. Bredvid garderoberna som sitter fast (som idag är städskåp + ingen-aning-men-massa-blandat-skåp) ska vi göra ett litet skrivbord för en liten arbetsplats ifall Love vill göra musik, måla eller jag vill (“vill”) göra min bokföring.

To b continued…

elfa-skenor.jpg