Plastfritt i köket? Tänk på detta!

Först måste jag bara säga att ordet "plastfritt" är så jävla fult. Det låter som något riktigt osexigt, typ en obekväm soffa i vårdcentralens väntrum i något smutsgrönt tyg. Men jag vet inte vad för andra ord som finns. Plastbanta är ju inte heller ett superhett ord jag gärna slänger mig med. Oavsett vad man tycker om orden så är handlingen nice eftersom du minskar din miljöpåverkan. Jag skrev om varför jag ville göra detta förra veckan och du hittar det inlägget här.

IMG_5153.jpg

Här kommer mina bästa tips för dig som vill ha ett kök utan plast:

 • Planera dina måltider. I princip all mat förpackas i plast och är du som jag: Dålig på att laga mat, så händer det ofta att man måste rusa iväg och köpa take away eller något snacks för att inte morra åt någon p.g.a. lågt blodsocker. Att planera måltiderna är därför ganska grundläggande för att kunna minimera sin plastanvändning.
   
 • Förbered plastfria förpackningar. Spara honungsburkar, smoothieflaskor och andra förpackningar i glas med lock, dessa är superbra att förvara mat i. Vill du köra hardcore? Byt ut plastfolien mot naturlig folie.
   
 • Skippa plastpåsen. Om du inte redan äger en miljon tygkassar med olika tryck (som jag) så kan det vara läge att köpa en. Ta med denna när du ska handla. Tänk också på att förbereda med påsar till grönsakerna så att du inte behöver ta engångspåsarna i plast.
   
 • Handla i lösvikt. Det finns mycket att köpa i lösvikt, t.ex. godis, te, frysta bär osv. I vissa butiker kan du även handla dina torrvaror (även kakaonibs och sojafärs!) i lösvikt. 
   
 • Byt ut köksredskapen. Byt ut stekspaden, pastasleven och skärbrädan i plast. Det finns superfina och mer hållbara alternativ i trä och rostfritt stål.
IMG_5160-2.jpg

Är du sugen på att testa? Här kommer förslag på var du hittar allt du behöver för att undvika plast (länkarna är adlinks vilket innebär att jag får en liten kommission om du köper varan).

Hos Jordklok hittar naturlig folie och olika slags förpackningar
Granit har superfina glasburkar, kökredskap och

Nästa vecka är det dags för badrummet att genomgå en rensning!