Organisera vardagen med hjälp av anteckningsböcker

notebooks

Hösten är alltid lite av en nystart och ger oss en naturlig möjlighet att planera, organisera och fundera på hur vi vill leva våra liv. Jag tänker ofta på hur jag ska göra det bästa av min tid och eftersom jag frilansar är min vardag till stor del inte bestämd av fasta arbetstider. För att få saker gjorda och kunna hantera stressen som jag annars får av att inte ha koll på läget så använder jag mig av tre typer av anteckningsböcker.

Bullet journal

Min bullet journal använder jag istället för en vanlig kalender eller almanacka. En bullet journal är en bok med prickade sidor som det finns system för hur du ska använda för att planera din tid. Jag använder mig av ett märke som heter Leuchtturm 1917 som också är det mest vanliga alternativet, men det finns en uppsjö av märken att välja mellan. I denna gör jag listor av vad jag behöver få gjort under dagen, konsulterar ifall jag har möten eller andra tider att passa, skriver upp deadlines och så vidare. I korthet kan man säga att det är min att göra lista med datum. Eftersom sidorna är blanka när man köper den kan man anpassa boken efter sina behov. Jag gillar att ha lite utrymme för anteckningar från möten, men inköpslistor och annat får också plats.

Veckoplanering

I helgen köpte jag en weekly planner från Granit. Detta är egentligen bara en anteckningsbok, eller ett häfte, med rutor. Jag har länge tänkt att jag ska göra en sån här själv, men inte kommit till skott, så nu köpte jag en men du kan alltså lätt göra en själv av en blank större anteckningsbok (typ storlek A4). Denna planerar jag att använda för att enkelt få en överblick av den kommande veckan. Just nu arbetar jag två dagar åt en förening som heter Omforma och resterande dagar arbetar jag med bloggen, med frilansartiklar och en del ideella projekt.

Anteckningsbok

En helt vanlig anteckningsbok, också den i A4-storlek, (och också den från Granit...) kallar jag för "Den stora krisboken". Jag har ju berättat tidigare att jag ofta har livskris (när jag frågade er på Instagram verkar jag vara långt ifrån den enda med återkommande livskriser där man ifrågasätter allt) och detta är min bok för detta. Livskriserna är oftast relaterade till mitt arbete, försörjning och s.k. karriär så därför har jag valt att fokusera på det i boken. I denna bok skriver jag upp problem jag har med mitt med bloggen. Det kan handla om att jag känner att jag saknar fotomöjligheter för att göra schyssta bilder eller att jag är stressad över ekonomin. Denna bok är mer fokuserad på konkreta problem – och konkreta lösningar. Jag gör listor av hur jag ska nå nästa mål, skriver upp idéer jag vill göra framöver och planerar för kommande inlägg. 

bullet journal

Bonus: Dagboken

Utöver dessa tre böcker som jag framför allt använder för att strukturera upp arbetsrelaterade saker så har jag en dagbok. Dagboken är precis vad det låter som. En bok där jag ventilerar, skriver av mig, antecknar känslor och händelser – utan krav på lösning eller ens krav på att det ska innehålla något speciellt. Här skriver jag om sådant som är känslomässigt viktigt för mig och som ingen annan behöva veta något om. Som barn skrev jag väldigt mycket dagbok, i perioder skrev jag varje dag, och jag har många dagböcker sparade. Jag känner att det är givande att ha en bok att skriva kravlöst i. Och det är inte helt ovanligt att andra saker blir mer organiserade när jag fått tömma huvudet på stormiga tankar.

TÄNK PÅ!
Du behöver ingen särskilt snygg bok egentligen, utan välj en bok som innehåller det som är viktigt för dig. Vill du ha den linjerad, rutad, prickad eller blank? Olika typer av papper blöder igenom olika mycket så fundera på vilken typ av pennor du gillar att använda. Jag brukar dessutom välja böcker som är heltigenom av papp eftersom jag försöker minsta min konsumtion av plast och vill kunna återvinna så mycket som möjligt av det jag använder.