När ska ni kritisera Zlatan för hans klimatpåverkan?

Foto: Ikram, This is Sweden

Foto: Ikram, This is Sweden

Varför jag tycker att Aningslösa influencers gör fel

Ni som följer mig på instagram (ni som inte gör det, ni borde verkligen göra det för det är där det händer) vet att jag lackade ur för ett tag sen. Jag blev förbannad på kontot Aningslösa influencers, då hade dom ca 700 följare men tack vare att det skrivits så mycket om kontot har dom idag närmare 50 tusen följare.

Kontots idé är enkel: I deras stories postar dom bild på influencers som flyger, uppmuntrar folk att gå in och kommentera angående flygande och avfölja dom. Det är helt enkelt ett uthängningskonto. Jag har några problem med detta. Detta är alltså kritik ni hört mig ranta om flera gånger tidigare, men för er otrogna läsare tänkte jag här sammanfatta det.

Låt mig först bara säga detta: Jag tycker verkligen att alla ska sluta flyga. Linnea Claesson ska sluta, Kenza ska sluta, Stefan Persson ska sluta, alla mellanchefer på svenska myndigheter, mina föräldrar, jag, alla, alla, alla måste lägga av att flyga. Men, vi måste också se nyktert på klimatproblemet och flygandet.

Fokus hamnar fel

Att ge influencers så mycket fokus och kritik när det kommer till flygandets problem ger en bild av att det är dom som är dom största klimatbovarna. Nog tror jag att många influencers ligger back på karmakontot när det kommer till klimatbelastning, men låt oss snacka om alla säljare, mellanchefer, fotbollsspelare, föreläsare, skådespelare, bankdirektörer, VD:ar osv etc. Den största klimatboven är 1. en man, 2. med pengar. Vilket leder mig till nästa punkt…

Det är alltid unga tjejer som är syndabocken

Allt unga tjejer gör är töntigt och fel. Att vara ett stort fan av Justin Bieber är löjligt, att älska serier som pratar om kvinnliga relationer är ytligt… Minns aldrig när en svensk filmkritiker mötte Kristin Davis som spelar Charlotte i Sex and the city efter premiären av SATC-filmen och ställde en raljant fråga och menade att filmen bara handlar om att köpa skor eller liknande. Jag skämdes ögonen ur mig. Det finns en uppsjö av genusteori att läsa som förklarar att sådant som är kvinnligt kodat anses mindre värt, fånigt eller på annat sätt löjeväckande så jag ska inte dröja mig kvar vid detta, ni förstår min poäng. Aningslösa influencer, såväl som ledarskribenter överlag, kritiserar i princip bara kvinnliga influencers. Det finns så många män som är förebilder och arbetar med sociala medier, alltså har plattformar och oftast pengar, som går helt utan kritik. När ska ni kritisera Zlatan? När ska ni kritisera Casey Neistat? Pewdiepie? Eller är deras flygande och konsumtion OK för att den är manligt kodad? Spoiler: Klimatet gör inte skillnad på varor som köps av män.

Så, innan ni drevar igång mot enskilda tjejer med många följare på sociala medier, fundera på vilken kritik som står i proportion till deras faktiska belastning. Och för övrigt, vill ni ha fler hållbarhetsinfluencers i era flöden, tipsa era vänner om mig och alla andra som faktiskt kämpar på för att använda våra röster som verktyg för förändring. Ingen gillar en kvinno- eller klasshatare.