Naturmaterial i fokus på Berlins modevecka

Naturmaterial i fokus på Berlins modevecka

Linne, ekologisk bomull och kupro

Jag är precis hemkommen från Berlins modevecka och full av inspiration till min framtida garderob. Här kommer en rapport av dom trender jag såg. Berlins modevecka besöks av modeentusiaster från hela världen. För mig var det första gången jag var där och jag var pirrig i hela kroppen när jag tog mig dit. Ethical fashion show Berlin arrangeras av Fashion changers och är en mässa inhyst i lokalen Kraftwerk i Kreuzberg. På plats fanns kläder och modemärken där alla fokuserade på hållbarhet. En trend jag såg var fokuset på naturmaterial. Linne har helt klart kommit tillbaka för att stanna. Detta material som i alla fall jag förknippat med hippies och Gudrun Sjödén kräver mycket mindre vatten än bomull och är på så vis mindre belastande för klimatet och syntes i klänningar, blusar, kappor och shorts.

Ett härligt märke jag spanade in är Jungle folk. Hos Jungle folk hittar du höga linneshorts, fantastiska kappor och sköna blusar. Nu är jag supersugen på en hel garderob av naturfärgade linnekläder.  En annan stadig klassiker som syntes allra mest var ekologisk bomull. Detta härliga material som andas, men dessvärre kräver mycket vatten vid odling. Det tredje materialet, som intresserade mig särskilt eftersom jag aldrig hört talas om det tidigare var kupro. Kupro är ett material som kommer ifrån bomullsavfall. Materialet är följsamt och lätt och påminner starkt om siden, men är både billigare och veganskt. Detta såg jag främst i finare plagg som blusar och klänningar. 

IMG_6165.jpg
Jungle folk linen shorts
Foto: Madeleine Persson

Foto: Madeleine Persson

 

Vill du läsa mer om hur olika material bör skötas? Läs mitt förra inlägg med textilkonstnären Agnes Varhelyi

 

Kapselgarderoben och den vita skjortan

En annan trend jag noterade handlade om konceptet kapselgarderoben. Kapselgarderob är ett minimalistiskt förhållningssätt till kläder där du väljer ut ett antal plagg som du ska använda under den säsongen. Många av plaggen som folk väljer går i basfärger och framför allt i svart och i vitt. Till kapselgarderoben hör ofta vita skjortor, vita blusar och finare kostymbyxor och mer dressade plagg. Dessa  hittade jag bland annat hos Zola Amour , Movinun, Noumenon och Lana bland annat – perfekta plagg att ha i sin kapselgarderob. Lana hade även en fantastisk klänning som hade en söt liten magväska till. Kolla!

Foto: Lea Wormsbach

Foto: Lea Wormsbach

Prepeek_FWEvent2018_byLeaWormsbach__73.jpg

Bad och surfkläder

Eftersom modetrenderna alltid är flera säsonger före den som faktiskt är så fanns det en hel del badkläder och surfkläder för våren 2019. Ett märke jag hittade var Mymarini som hade så jävla (!) snygga badkläder. Väldigt snygga modeller! Jag blev särskilt förtjust i en trekants-topp med en matchande trosa med högre midja. Jag gillade även deras färgval och att badkläderna gick att vända ut och in för att få en annan färg. För surfare hittade jag också märket Langbrett som hade en stickad ulltröja jag blev helt förälskad i. Denna ska jag beställa så fort det blir lite kallare här.

IMG_5992.jpg

När jag inte var på mässan passade jag på att strosa runt i Kreuzberg. Detta fantastiska och, tyvärr, gentrifierade området. Jag och Madeleine, som jag resten med, hittade flera små fina kaféer, butiker och restauranger. Jag hittade en butik som jag tyckte extra mycket om som jag ska berätta om i veckan som kommer.

Har du varit i Berlin? Vilka områden gillar du bäst?